לאחרונה הודיעה רשות החשמל כי בכוונתה לצאת במכרז ליצרני חשמל קטנים בתחום האנרגיה הסולרית לייצור חשמל ממתקנים המותקנים על גגות בתים פרטיים ועסקים קטנים. מדובר במערכות המותקנות לצריכה עצמית כאשר את עודפי החשמל תקנה חברת החשמל לשימוש ציבורי.
מתוך ייצור החשמל הכללי יוקצו 50 מגה-ואט לייצור החשמל הסולארי הפרטי. מתקן סולארי קטן הוא כזה שייצור החשמל שבו אינו עולה על 50 קילו-ואט למתקן. מתוך 50 המגה-ואט הכלליים יוקצו 15 מגה-ואט למתקנים שיותקנו על בתים פרטיים ו–35 מגה–ואט למתקנים שיותקנו על מבנים מסחריים. בתכנון נמצאת הקצאת 60 מגה–ואט נוספים עד שנת 2014 .
את החשמל שייוצר על ידי היצרנים הקטנים תתחייב חברת החשמל לרכוש בחוזה שתוקפו למשך 20 שנה. חברת החשמל תחויב בתשלום גבוה יחסית ליצרני החשמל לעומת התשלום שהיא גובה מצרכניה. מדובר כרגע בתעריף של 1.34 ₪ שיקבל מתקן ביתי לכל קוט"ש ולתעריף של 1.07 ₪ למתקן המוצב על מבנה עסקי או מסחרי.
בשלבים הבאים (אלה המתוכננים לשנים 2013-2014) מתוכנן להוציא הקצאה זו למכרז בין יצרני החשמל הסולארי כאשר ההצעות הזולות ייבחרו. מטרתו של צעד זה היא להקל על חברת החשמל ולהוזיל עבורה את העלויות, זאת מכיוון שהיא תצטרך לשלם ליצרנים הפרטיים מתקציבה שלה.
הצבת מתקנים
מתקנים אלה יכולים להיות מוצבים על גגות או קירות של מבנים הפונים לשמש ויכולים לקלוט כמויות גדולות של קרני שמש. ההעדפה של רשות החשמל היא ברכישת החשמל ממתקנים הנמצאים באזורי צריכת חשמל מרכזיים. רכישת חשמל ממקומות אלה תפחית את העומס ממתקני יצור החשמל הקיימים.
למי זה משתלם?
מדובר בצעד שאמור להיות משתלם לכל הצדדים: לבעלי המתקנים, לחברות העוסקות ביצור חשמל סולרי, לציבור ולמדינה. מדובר בשיטה ההולכת ותופסת תאוצה בעולם כולו.
למשק הבית או העסק הקטן המתקין על הגג הפרטי את המתקן לאנרגיה סולארית תהיה הוצאה ראשונית עבור המתקן עצמו (חלק מהבנקים, המעוניינים לעודד את המגמה הירוקה מציעים הלוואות מיוחדות למטרה זו). לאחר הוצאה זו אמור המתקן להביא רווח: ראשית, לא תהיינה יותר עלויות חשמל, משום שהחשמל אינו מיוצר על ידי חברת החשמל אלא על ידי המתקן הסולארי, כך שחשבון החשמל יהיה אפס.
בנוסף, עודפי החשמל (משק הבית לא ישתמש בכל החשמל שמסוגל לייצר המתקן וכך נשארים עודפים) יימכרו לחברת החשמל בתעריף גבוה, כך שהמתקן יניב רווחים כספיים. החברות המייצרות ומתקינות מתקנים אלה יזכו להגדלת פלח השוק ולביקוש למוצריהן. בנוסף הן ייהנו מן החלוקה ברווחים.
הציבור ייהנה מתהליך ייצור חשמל ירוק וידידותי לסביבה, בעוד שהמדינה תצליח לעודד משקי בית ועסקים קטנים להגדלת ייצור החשמל הירוק שבטווח הארוך גם מוזיל את עלויות ייצור החשמל.
ייצור חשמל סולארי
חשמל סולארי מיוצר על ידי מתקנים מיוחדים המותקנים במקומות בהם יש קרינת שמש רבה. המתקנים קולטים את קרני השמש והאנרגיה שלהם והופכים אותם לחשמל. התהליך נקרא "אנרגיה פוטו–וולטאית" כלומר תהליך של הפיכת אור לאנרגיה חשמלית.
מדובר בתהליך ירוק, ידידותי לסביבה, המשתמש במאגרים הטבעיים ללא גרימת כל נזק לסביבה, זאת בניגוד ליצור החשמל הרגיל, המיוצר על ידי דלק, וגורם לזיהום סביבתי רב ולנזק בלתי הפיך לסביבה. ייצור החשמל מנצל את המקורות הטבעיים של כדור הארץ וגורם להתמעטות מסוכנת שלהם. המגמה העולמית היא מעבר הולך וגובר לייצור חשמל באמצעות אנרגיה סולארית.