מערכת סולארית מתפקדת בימים ובחודשים הראשונים לאחר התקנתה בצורה אופטימאלית מבחינת היקפי הייצור שלה בכל יום ובהתאם לתחזיות החברה שביצעה את ההתקנה, אך זה בלתי נמנע שלאחר תקופה מסוימת היעילות שלה תפחת והיא תייצר מעט פחות חשמל ובכך תניב גם פחות הכנסה.
עובדה בלתי נמנעת זו אינה קשורה ברוב המקרים ובהנחה שהמערכת הותקנה כהלכה עם פאנלים סולאריים איכותיים לתקלה טכנית במערכת אלא לפגיעה סביבתית טבעית ומוכרת ביעילות ונצילות הפאנלים.
ישראל היא מדינה שטופת שמש ומבחינה זו לצד יכולות טכנולוגיות ותמרוץ ממשלתי בתחום היא על פניו מהווה מדינה מושלמת עבור יצור חשמל סולארי בהיקפים גדולים – לצד השמש הרבה שאנו סופגים מדי יום האוויר בישראל גם רווי באבק, חול, חלקיקי זיהום אוויר למיניהם וכן הלאה – כל הגורמים הסביבתיים הללו יוצרים לכלוך והפרעה על הפאנלים הסולאריים ופוגעים ביעילותם – לכן ניקוי הפאנלים ופעולות תחזוקת מערכת סולארית באופן כללי הם נושאים חשובים מאוד על מנת לשמור על המערכת תקינה וביעילות מירבית.
ירידה לצורך עליה
הנושא של תחזוקת מערכת סולארית אמנם כרוך כמובן בעלויות כספיות כגון רכישת ציוד מתאים לתחזוקה, ניקוי הפאנלים, מדידת ייצור החשמל בעזרת כלים מקצועיים כדי לוודאו, תשלום לגורמי מקצוע על מנת שיבצעו את העבודות הקשורות אל תחזוקת מערכת סולארית וכן הלאה.
אך הוצאה זו שאינה תדירה כלל מהווה ירידה ברווחיות או בהכנסות מהמערכת הסולארית אך כזו שנעשית לצורך עליה. שמירה על המערכת במצב פעולה אופטימאלי במשך כמה שיותר זמן מבחינת נצילות ותפקוד מירבי תביא בטווח הקצר והארוך להכנסות רבות יותר מייצור חשמל ולשיפור זמן החזר ההשקעה והתשואה על המערכת הסולארית.
תחזוקה סביבתית היקפית
תחזוקת מערכת סולארית לרוב נוגעת למערכת עצמה אך היא גם רלבנטית לסביבת המערכת ואל דברים שהם מעבר לרכיבים עצמם במערכת. אלמנט חשוב מאוד מבחינה זו של תחזוקת מערכת סולארית הוא טיפול בהצללה באזור המערכת.
אנשים רבים נוטים להתעלם מבעיה זו כי היא לא נוגעת ישירות לפאנלים ולא רואים אותה בכל שעות היום. אבל כדי להדגיש את החשיבות שבגיזום עצים והזזת ציוד היוצר צל על הפאנלים ניתן לראות עד כמה צל מינימלי שמוטל על תא סולארי אחד בפאנל שבו התאים מחוברים בטור פוגע בתפוקת החשמל של הפאנל כולו ובכך מוריד את רווחיות המערכת באופן ישיר.
מעבר לזה יש לסלק גורמים מסוכנים בסביבת רכיבי המערכת כגון עמודים על הגג שאינם מחוברים כראוי, עצים שעלולים ליפול וגם מטילים צל, רעפים שבורים וכן הלאה. היבט נוסף של תחזוקת מערכת סולארית יכול להיות למשל התקנת מערכת הגנה מברקים לרכיבים האלקטרוניים או מערכת שתמנע נזק היקפי מפגיעת ברק – לא סכנה גדולה בישראל אך ההגנות זולות מהותית לעומת תיקון הנזק או החלפת ציוד תקשורת למשל, במקרה הצורך.
ניקוי – רוב עבודת התחזוקה
תחזוקת מערכת סולארית היא בעיקר ניקוי הפאנלים, שכפי שהוסבר מתלכלכים מהר מאוד בעיקר מאבק, חול וחלקיקים של זיהום אוויר. ניתן לראות זאת בבירור כאשר מציבים פאנל נקי, שחור ומבריק ליד פאנל מאובק, אפור ומטושטש. רפתות, לולים ומבנים מסחריים כמובן יותר ב"סיכון" של חסימת הפאנל בלכלוך נישא באוויר.
תחזוקת מערכת סולארית מבחינת ניקוי הוא יחסית פשוטה, ניתן לבצע זאת לבד או להזמין גורם מקצועי בתשלום. הניקוי נעשה באופן כללי בעזרת מים, מטליות ומגבים תעשייתיים איכותיים ודטרגנטים עדינים ומיוחדים לפאנלים סולאריים. כמובן שיש לתת את הדעת למים הקשים בישראל ורצוי להשתמש במים מסוננים או מזוקקים כדי לצמצם את הצטברות האבנית על הפאנלים – תופעה בעייתית בפני עצמה.
היבטים נוספים של תחזוקת מערכת סולארית הם הרחקת ציפורים ומזיקים, התקנת מערכת השומרת על טמפרטורה אידיאלית לתפוקה אופטימאלית של הפאנל ועוד פתרונות ספציפיים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
גאווה ישראלית: מערכת לניהול תחנת כוח סולארית של נגב אנרגיה הוצגה בכנס בינ"ל בז'נבה