אם יש לכם מערכת סולארית בבית או במבנה אחר ואתם כבר עושים ממנו כסף, בוודאי לא צריך להסביר עד כמה התחזוקה השוטפת של המערכת היא חשובה מאין כמוה. רובוט לניקוי מערכת סולארית משתלב היטב במשוואת התחזוקה והתפעול השוטף של המערכת הסולארית.
בכתבה הבאה נספר מה הוא רובוט לניקוי מערכת סולארית ונסביר למה חשוב להשתמש בשירותיו.
מהו רובוט לניקוי מערכת סולארית?
כפי שניתן להסיק משמו, רובוט לניקוי המערכת הסולארית מבצע את פעולות הניקוי והתחזוקה העיקריות הנדרשות עבור פאנלים ומערכות סולאריות כמכלול. חשוב להדגיש שכבר כיום ניתן למצוא גרסאות שונות של רובוטים כאלה, בעוד אחרים נמצאים בשלבי פיתוח והרחבה, אולם השורה התחתונה שלהם דומה.
ברמה הכללית, הרובוט מטפל בלכלוך המצטבר על גבי הפאנלים הסולאריים ומסיר אותו, מה שמשפר באופן כמעט מידי את יכולת התפקוד של המערכת כולה. אחרי הכול, הלכלוך עלול להפחיד את כמות החשמל המופק על ידי המערכת הסולארית ובכך לפגוע בהכנסות שאפשר לקבל ממנה, הכנסות שעשויות כידוע להחזיר את ההשקעה הראשונית על ההקמה ולהתחיל להניב רווחים תוך כמה שנים. התוצאה האפשרית היא הבדלים כספיים של מאות אחוזים, שקשה למצוא ישראלי שיסרב להם.
שורה ארוכה של יתרונות
כשבוחנים את האופן שבו רובוטים לניקוי מערכות סולאריות עובדים ואת הפעולות שהם מבצעים, ניתן ללמוד על כמה מעלות נוספות שלהם. אנחנו חיים בעידן בו הזמן שלנו שווה הרבה מאוד כסף, כך שכל המצליח למצוא לעצמו עוד זמן הרי זה משובח.
באמצעות הרובוטים ניתן לחסוך זמן רב עבור פעולות הניקוי והתחזוקה, שבמצב ה"רגיל" עלולות לגזול הרבה מאוד שעות עבודה. הם מונעים בנוסף את הצורך בהזמנת אנשי מקצוע לביצוע מלאכת הניקוי, שאינה נחשבת בהכרח לפשוטה אלא דורשת ציוד מתאים, סבלנות ולעיתים גם מאמצים פיזיים.
הפיתוח הנוכחי נחשב לבטוח הרבה יותר מאשר הניקיון בשר ודם של המערכות הסולאריות, וזוהי נקודה נוספת שאסור לזלזל בה.
ראשית, הפאנלים הסולאריים ממוקמים כידוע על גגות המבנים – כך שעצם העבודה עליהם נעשית בגובה ומעמידה לאדם שעושה זאת את סכנת הנפילה. הרובוטים מונעים מאנשים עבודה של שעות ארוכות על גבי הפאנלים, מה שלא בהכרח פשוט או בטוח (אם כבר מזכירים את השמש הישראלית הקופחת וסכנות החשיפה הישירה והממושכת לה).
ובקיצור,
- הרובוט ישמור על תפוקת חשמל גבוה ומכאן לרווחים יפים.
- ניקיון יסודי של כל סוגי הלכלוך
- חיסכון גדול במים
- חיסכון אדיר בזמן
- בדרך כלל קל לתפעול ונוח לשימוש.
אז כמה זה עולה?
במצב ההתחלתי, אין ספק שניקיון מתקדם דוגמת זה שמציעים הרובוטים צפוי להגדיל את שורת ההוצאות של הפרויקט. אבל, וזה אבל גדול מאוד, יכול מאוד להיות שרובוטים לניקוי מערכת סולארית יוכיחו את עצמם כפתרון חסכוני או אפילו משתלם מהר מאוד. כפי שציינו קודם לכן, הם מונעים את הצורך בניקיון עצמאי או את הפנייה הנדרשת לחברות ניקיון בתחום, על כל העלויות הכרוכות בכך.
יש חברות המדברות על השקעה שמחזירה את עצמה תוך שנה בלבד. גם אם אין עדיין נתונים שיצביעו על נכונות ההערכה הזו, סביר להניח שכן מדובר כאן בהתקנה שעשויה להגדיל עם הזמן את הרווחים ובכך להפוך אולי את הפרויקט למשתלם פי כמה.
מערכות סולאריות לייצור חשמל מותקנות בשטחים פתוחים כך שיקבלו חשיפה מירבית לשמש וכך יוכלו לייצר מקסימום חשמל. כך שבאופן טבעי המערכות מתכסות באבק ולכלוך, מה שבתורו פוגע בנצילות ובתפוקת החשמל של המערכת.
לכן הנושא של ניקוי מערכות סולאריות הוא חשוב מאוד, בעיקר בהקשר של מערכות פוטו וולטאיות (פאנלים סולאריים) אך גם בהקשר של מערכות גדולות בטכנולוגיה תרמו-סולארית.
ניקוי מערכות סולאריות מהווה את אחד ממרכיבי התחזוקה השוטפים התדירים והחשובים ביותר במערכות אלו. המאמר הבא מפרט את הנושא וחשיבותו בהקשר של מערכות חשמל סולארי פוטו-וולטאיות.
בישראל ובעולם פועלות כיום חברות המתמחות במתן שירותי ניקוי מערכות סולאריות וכמו כן ישנם פיתוחים שונים בתחום המיועדים לייעל את התהליך, להכניס אוטומציה ולהפחית את העלויות לתחנות כוח סולאריות גדולות בעיקר – לדוגמא פיתוח ישראלי מיוחד לניקוי אוטומטי של מערכות סולאריות.
היבטי תחזוקה של מערכות סולאריות
נכון שבאופן כללי מערכת סולארית מייצרת חשמל באופן שוטף לאחר התקנתה והיא בעיקר זקוקה לאור שמש ישיר וחזק. אך בפועל על מנת לשמור על מערכת במצב אופטימאלי וכמו כן לאפשר ייצור חשמל ללא הפסקות/הפרעות יש היבטי תחזוקה שחשוב לשים עליהם דגש. היבטי תחזוקה מעבר לניקוי מערכות סולאריות כוללים את הנושאים הבאים:
- ניטור ובדיקות תקופתיות לתקינות המערכת, ניצול קרינת השמש ותפוקת החשמל.
- בדיקות תקופתיות של הרכיבי השונים כגון ממירי מתח, מונים, מערכת מצברים עם מותקנת וכן הלאה.
- בקרה שוטפת על תפוקת החשמל של המערכת – בין אם מרחוק דרך התממשקות אינטרנטית או בבחינת המונה עצמו מדי תקופה קצובה וקצרה.
- חיזוק חיבורים של מערכות החשמל, חיזוקים ותיקונים בקונסטרוקציית הפאנלים וכדומה.
- ניקיון מקצועי ומתאים של המערכת אחת לתקופה ובהתאם לצורך.
חשיבות ביצוע ניקיון למערכת הסולארית
בדיוק כפי שקולט השמש האחראי על חימום המים בדוד השמש שלנו מציג יעילות פחותה כאשר הוא מלא באבק, כך גם התפוקה של מערכות סולאריות פוחתת. התנאים בישראל כוללים כמויות גדולות של אבק באוויר, לכלוך שונה המתעופף לו באוויר, חלקיקי זיהום שיכולים לשקוע על גבי הפאנלים (מודולים פוטו-וולטאיים) וכן הלאה. החשיבות של ניקוי מערכות סולאריות היא קריטית, נושא זה משפיע ישירות על הרווחים שבעל המערכת מפיק ממנה.
פאנל סולארי שמתמלא באבק וחלקיקי לכלוך וזיהום למיניהם יציג לאורך זמן (די מהר במציאות הישראלית ובעיקר בקיץ) תפוקת חשמל פחותה, לעיתים משמעותית.
הצטברות אבק ולכלוך על הפאנלים הסולאריים יכולה בהחלט להפחית את תפוקת החשמל של המערכת באחוזים ניכרים. מכאן שכאשר מזניחים את הנושא של ניקוי מערכות סולאריות ולא מבצעים את הניקוי בזמנים מתאימים, פשוט מפסידים כסף כי המערכת לא מייצרת את החשמל שהיא יכולה לייצר.
ניקוי מערכות סולאריות בפועל
באופן עקרוני, ניקוי מערכות סולאריות ביתיות או מסחריות אינו פעולה מסובכת במיוחד, "פשוט" יש להוריד את האבק וחלקיקי הלכלוך מעל גבי הפאנלים כך שהם יוכלו לקבל את מלוא קרינת השמש וכך לייצר את מקסימום החשמל בהתאם לנצילות המערכת.
ניקוי מערכות סולאריות מתבצע על פי רוב באמצעות שיטות פשוטות של ניקוי עם מים וחומרי ניקוי עדינים ומתאימים, ניגוב עם מגבים איכותיים כך שלא יישארו כתמי מים וכמובן תוך זהירות מתאימה לעבודה עם מערכות חשמליות.
המים המשמשים צריכים להיות כמה שיותר טהורים ונקיים מאבנית – לרוב משתמשים במים מטוהרים ומסוננים – בצורה זו לא נותרים על הפאנלים משקעים של אבנית ושאר חומרים.
כאמור, כיום יש בפיתוח פתרונות שונים לצרכי ניקוי מערכות סולאריות המציעים אוטומציה של התהליך וניקוי שניתן ליישם במרווחים קרובים יותר ועלויות נמוכות יותר בטווח הארוך – אך זו עדיים אינה מציאות מסחרית ובוודאי שלא לשוקק המערכות הביתיות או המסחריות הקטנות.