אחד המשתנים העיקריים שחשוב לקחת בחשבון לפני התקנת מערכת סולארית הוא שטחו של הגג המיועד. יש לכך השפעה על סוג המערכת הנדרשת וגודלה, כמובן, אבל גם על אופן ביצוע ההתקנה, מחיר ההתקנה, המיסוי וגורמים נוספים. קו הגבול בחלק גדול מהמקרים הוא בין גגות ששטחם קטן או בינוני (עד 300 מ"ר), לבין הגגות הגדולים ביותר ששטחם עולה על 300 מ"ר. ברוב המקרים אלו הם גגות תעשייתיים או מסחריים, להבדיל מגגות של בתים פרטיים המאפיינים את השטחים הקטנים יותר.
אבל על אילו גגות גדולים בכלל מדובר? מה היתרונות של כל אחד מהם, ואיך מבצעים את ההתקנה בפועל? המאמר הבא יעשה לכם קצת סדר בבלאגן.
גגות מפעלים
בחירה מקובלת מאוד כיום היא להתקין מערכות סולאריות על גבי גגות מפעלים, שמטבעם נועדו לבצע עבודה חיונית בסכומי עתק. מפעלים ממוקמים פעמים רבות באזורים אידיאליים להתקנת מערכת סולארית מבחינת חשיפה לקרינת השמש (מחוץ למרכזי הערים, או אפילו בשטח הבין עירוני), מאופיינים בגודל רב במיוחד וזקוקים לחשמל בכמויות מסחריות. בדרך זו אפשר לנצל גם חלק מהחשמל הסולארי המופק לצורך החיסכון, לצד הרווחים המתקבלים בעת מכירת המכסה שנקבעה לחברת החשמל, למשך 25 שנה לפחות.
מבני תעשייה
מבני תעשייה דומים מאוד במהות וביתרונות שלהם בהשוואה למפעלים, כשגם כאן מדובר במבנים המצטיינים בגודלם וזקוקים לכמויות מסחריות של חשמל. בשנים האחרונות מפעלים בכל רחבי מדינת ישראל מצטיידים במערכות סולאריות, לשימוש עצמי ולמכירה. חשוב להתאים את מאפייני המערכת לסוג העבודה הנעשית במבנה התעשייה ולהיקפה, התאמה שתאפשר להפיק את המקסימום מכל הבחינות.
חניונים
כשמדברים על חניונים, הפקת חשמל מאנרגיית השמש אינה הדבר הראשון שחושב עליו: אחרי הכול, חלק גדול מהחניונים הם תת קרקעיים וממוקמים מתחת למבנה. ועדיין, ניתן להפיק כאן אנרגיה סולארית בכמויות מסחריות אם לוקחים בחשבון את גג מבנה החניון. למעשה, אפשר אפילו להתקין פאנלים סולאריים כך שישמשו כשלעצמם בתור גגות המבנה, יתחמו אותו ויספקו לכלי הרכב החונים עצמם הגנה מפני קרינת השמש.
לפני כמה שנים הושלם בישראל החניון הסולארי הראשון, שהציע בין השאר עמדות טעינה לכלי רכב חשמליים שחיבורה למערכת הסולארית ויסת באופן משמעותי את העומס הרב המאפיין את שעות השיא בחניונים. ההערכה היא שיוקמו חניונים דומים אחרים בשנים הקרובות.
בתי קירור
באופן שאולי ייראה לחלק מכם מעט אירוני, קרינת השמש החמה יכולה לשמש לתהליכי הקירור החשובים הנעשים בבתי הקירור למיניהם (בהם תמצאו תרופות, מוצרי מזון, רכיבים אלקטרוניים ושלל פריטים הדורשים טמפרטורות נמוכות במיוחד). התהליך, אותו ניתן לכנות "קירור סולארי", מקטין משמעותית את עלויות החשמל הגבוהות הדרושות בבתי הקירור ומקל מאוד על השלמת הקירור בהתאם לסטנדרטים הגבוהים הנדרשים.
חממות
השימוש במערכות סולאריות נפוץ במיוחד בקרב חקלאים, והחממות מהוות דוגמה מובהקת לכך. מדובר כאן באתגר גדול בהשוואה לתחומים אחרים, עקב תנאי הגידול המחמירים והייחודיים הנדרשים עבור הצמחים הגדלים בחממה שעלולים להינזק כשהתנאים אינם אופטימליים.
כך למשל יש צורך באפקת אור ואוויר בכמויות מסוימות, אולם לשמור על רמות קרינה שאינן גבוהות מדי – בהקשר הזה, גג סולארי מתוכנן היטב עשוי לסייע במשימה החיונית של הקטנת קרינת השמש שחודרת לחממה עצמה.
מחסנים
גם במחסנים תמצאו כיום מספר הולך וגובר של מערכות סולאריות, כשהביקוש נמצא בכיוון אחד והוא כלפי מעלה. מכיוון שגודל המחסנים משחק תפקיד, חשוב לראות על גבי אילו מחסנים בדיוק יהיה משתלם ויעיל יותר להקים את המערך הסולארי. מכיוון שמחסנים רבים מיועדים לאחסון נקודתי הכולל שטח מצומצם באופן יחסי, יש מקרים בהם בוחרים בכיסוי סולארי עבור מתחם המחסנים כולו להגדלת התפוקה.
קניונים ומרכזים מסחריים
קניונים ומרכזים מסחריים הם בעלי גודל עצום, וכוללים בחלק גדול מהמקרים מאות בתי עסק המשתתפים בצריכת החשמל הגבוהה. דרך מרכזית להקטין את עלויות התפעול האסטרונומיות של קניונים ומרכזים מסחריים היא באמצעות התקנת פאנלים סולאריים על גבי הגגות. ייתכן מאוד שהדבר יפחית את עלויות השכירות של החנויות ובתי העסק הממוקמים במתחם, וכן יקטין את הסיכויים לעומסים כבדים המשבשים את פעילות הקניון: נפילת חשמל עקב קצר עלולה לגרום לנזקים של מיליוני שקלים עבור כלל העסקים במרכז המסחרי.
בתי אריזה
את הסקירה אנחנו מסיימים עם בתי אריזה, הנדרשים על ידי חקלאים, מפעלים תעשייתיים ושלל גורמים אחרים בזירה הישראלית. באופן מסורתי, התפעול שלהם חייב להיעשות ללא דופי ובקצב עבוה על מנת שלא לשבש את תהליך ההפצה ללקוחות הקצה. לאחרונה אנחנו עדים לביקוש גבוה במיוחד לחשמל סולארי בבתי אריזה, כשגם כאן השטחים הפוטנציאליים מהווים יתרון מנקודת המבט של מנהלי הבתים.
אולי יעניין אותך גם:
בשורות טובות: קבינט הדיור אישר תכנית להקמת פרויקט העתיד להפיק 200 מגה וואט!
האם דרוש היתר בניה כדי להקים מערכת סולארית?
כמה עולה להתקין מערכת סלולרית?