מדינת ישראל הציבה יעד לאומי עם רף גבוה מאוד, לפיו עד שנת 2030 יופק בארץ חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת, בהיקף של 30% מסך מקורות הייצור. השאיפה הזו גבוהה מאוד מכיוון שנכון להיום, בעת כתיבת שורות אלו (שנת 2022) עומד היקף הייצור של חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת על קרוב ל 10%. היעד שהציבה המדינה עוד נראה רחוק מהשגה. מקורות אנרגיה יש לנו בשפע – השמש, הרוח ואפילו המים יכולים לשרת אותנו ליצירת חשמל. בנוסף, וכדי להגדיל את היקף ייצור החשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת, ובעיקר חשמל סולארי, מעניקה המדינה הטבות משתלמות לבעלי גגות מסחריים וגם פרטיים לצורך הקמת מערכות חשמל סולארי. גם הבנקים הבינו את הפוטנציאל ומעמידים לרשות הלקוחות הלוואות למימון המערכות. אם ניקח בחשבון שהשקעה בגג סולארי מייצרת הכנסה שוטפת עם תשואה של מעל 12% בשנה ולצידה גם הטבות מס – ייתכן וכדאי לכם לבדוק את הנושא יותר לעומק, ואנחנו מזמינים אתכם להתחיל כאן במאמר הזה.
מערכת סולארית עסקית מוגדרת בהתאם להיקף הייצור שלה שהנו מעל 23kw , שקול לגג ששטחו מעל 200 מ"ר. תעריפי החשמל שמשלמת חברת החשמל משתנים על פי הקצאות שנקבעות מידי תקופה, אך נשארים קבועים לאורך 25 שנה. כלומר למי שנכנס בתעריף מסוים, לא יחול שינוי במידה והשתנה התעריף בתקופה אחרת. מכיוון שהתעריפים יורדים לאורך השנים, יש יתרון למי שנכנס להסדר מוקדם יותר.
מבנה קלאסי של מערכת סולארית עסקית
מערכות סולאריות פוטו-וולטאיות, שמהוות את כל המערכות הביתיות והעסקיות, בנויות באופן כללי בצורה דומה מאוד מבחינת המרכיבים הבסיסיים שלהן. כמובן שגודל המערכות משתנה מאוד וכך גם האלמנטים המרכיבים אותה משתנים בהתאמה לגודל.
פאנלים סולאריים: או לוחות סולאריים, אלו מורכבים מתאים סולאריים עשויים סיליקון הממירים אנרגיה סולארית לחשמל בזרם ישר.
אופטימייזר: רכיב המאפשר גישור בין פאנלים העובדים בטור, במידה ואחד הפאנלים יורד בתפוקתו. צפו ביוטיוב מה זה אופטימייזר
ממיר מתח וזרם: לאחר ייצור החשמל יש להמיר אותו לזרם חילופין שמשמש את כלל רשת החשמל בישראל ולהמיר את המתח שיהיה מתאים להעברה לרשת הארצית או לשימוש עצמי.
מונה ייצור חשמל: חייבים דרך לראות בזמן אמת ובאופן אוטומטי כמה חשמל מיוצר על ידי מערכת סולארית עסקית ולכן תמיד יותקן מונה חשמל ייצור שחברת החשמל מתקינה והוא בודק בכל עת כמה חשמל מיוצר – בעיקר כדי לדעת כמה לשלם לבעל המערכת עבור החשמל שייצר ומכר לרשת הארצית בתמורה לתעריף.
תחזוקת מערכת סולארית עסקית / מסחרית
- יש לשים דגש חשוב על תחזוקת המערכת לאורך השנים. הדבר מצריך ניטור המערכת וזאת כדי לוודא שאין ירידה בביצועים. מעקב אחר הביצועים מתבצע דרך אפליקציה.
במידה וחלה ירידה בתפוקות מכל סיבה שהיא יש לפנות לחברה המתקינה ממנה רכשתם את המערכת לצורך טיפול. - שטיפות – כדי לשמור על נצילות גבוהה, היצרנים ממליצים לרוב על נקיון הפאנלים 3 פעמים בשנה. ישנן חברות שבנוסף לשירותי ההקמה וההתקנה של מערכות סולאריות מסחריות, מציעות גם שירותי ניקוי תקופתיים ללקוחות. וישנן חברות ועצמאים אשר מציעים שירות זה בנפרד.
- בדיקת חשמלאי תקופתית נדרשת בהתאם להמלצות החברה המתקינה. ניתן להעריך כי בדיקה כזו נדרשת לפחות אחת לשנתיים.
היערכות להתקנת גג סולארי מסחרי
- המבנה המסחרי חייב להיות בבעלותכם – כלומר נדרש טופס 4 או חלופה דומה.
- שטח הגג יהיה כ 200 מ"ר או יותר
- תקינות הגג – יש לוודא כי אין נזילות והתשתית אינה רעועה. לא ניתן להתקין מערכת סולארית על גג אסבסט.
- נדרש חיבור חשמל תלת פאזי. גודל החיבור תלוי בגודל המערכת (תלוי בשטח הגג) ובכל מקרה יגיע נציג לבדוק את הנושא לפני כניסה לפרויקט.
- כיוון הגג פחות משנה אבל חשוב שהגג יהיה חשוף לשמש ולא מוצל בשעות האור.
בחירת החברה המבצעת
מכיוון שחברות רבות בארץ מציעות התקנה והקמה של גג סולארי לעסק מומלץ לפנות ולקבל לפחות 2 ואפילו 3 הצעות מחיר שונות. חלק מהחברות ישלחו אליכם נציג למבנה המסחרי כדי לבדוק ולמדוד ולהגיש הצעת מחיר בהתאם. את הצעות המחיר שתקבלו כדאי להשוות לפי אותם פרמטרים, וכדאי לשים לב שלא כל החברות מתייחסות לאותם פרמטרים, דבר שיכול לבלבל לעיתים את הקורא המבקש להבין את העלות של המערכת.
עלויות מימון מערכת סולארית מסחרית
עלות גג סולארי פרטי וגג סולארי מסחרי נגזרת בעיקר משטח הגג.
דוגמה, הנכונה לתחילת 2021 לעלויות מערכת סולארית לגג מסחרי –
שטח גג של 500 מ"ר יאפשר מערכת של כ 80kw בעלות של כ 245,000 ש"ח
הכנסה שנתית ממערכת כזו הנה כ 50,000 ש"ח.
המיסוי על המערכת כולל הטבות שונות אך בהערכה כללית ניתן לראות כי נדרשות כ 6 שנים להחזר ההשקעה.
הבנקים וגופי מימון שונים יוכלו לתת לכם הלוואות של עד 800,000 ש"ח וניתן למצוא ולבקש מסלולים עם החזר נוח בהתאם להכנסה מהמערכת.
קראו גם על מימון מלא של גג סולארי
תהליך הקמת גג סולארי עסקי
- מדידות בשטח לצורך הצעת מחיר
- חתימה והתחלת עבודה
- אישורים מול חברת החשמל (רישיון PV) ורשויות – באחריות החברה המבצעת
- התקנת המערכת
התהליך לוקח בדרך כלל מספר חודשים עד כחצי שנה.
אולי יעניין אותך גם:
שת"פ בין משרד החקלאות לבין משרד האנרגיה יקדם חקלאות אגרו-וולטאית