מערכת סולארית, מעבר להיותה ידידותית לסביבה, מחזיקה בפוטנציאל משמעותי לחיסכון כספי שגדל משנה לשנה.
החדשות המעודדות הן שבשנים האחרונות, עם הסרת חלק מהחסמים הבירוקרטיים ושיפור הטכנולוגיה, ממש לא מדובר כאן בפתרון ששייך לעשירים בלבד.
מדינת ישראל מעוניינת להגדיל את השימוש במערכות סולאריות בבתי עסק ובבתי אב, והיא נוקטת מדיניות של הקלות בתחום.
שאלה מעניינת, שנשאלת בשנים האחרונות ביחס לתחום, היא האם מוצעות כיום הטבות מס עבור ההתקנה. בוודאי תשמחו לשמוע שניתן בהחלט לשאוף להטבות מס משמעותיות, שיכולות לחסוך לכם הרבה מאוד כספים בטווח הקצר והארוך כאחד.
מערכות סולאריות, הטבות מס ומה שביניהם
הטבות המס לעידוד המעבר למערכות סולאריות באות לידי ביטוי בכמה אופנים. ההטבה הראשונה ניתנת עוד לפני שהמערכת קמה ומתחילה במלאכה החשובה של הפקת אנרגיה וחשמל מקרינת השמש (ובישראל, כידוע, לא חסרים ימי שמש בשנה).
התקנות קובעות כי על ההכנסה מייצור סולארית, עבור גג ששטחו אינו עולה על כ-200 מ"ר, אינה דורשת דיווח ותשלום מס או מס ערך מוסף (מע"מ) עליה. אם המס השנתי עבור ההכנסה השנתית עולה על 24,000 ש"ח, ללא מע"מ, אתם לא תקבלו את הפטור המיוחל. תחת זאת ייגבה ממנה מס בהתאם למדרגת המס בה נמצא המתקין הספציפים.
יש להדגיש כי הטבה זו אינה מיועדת אך ורק לגגות של בתים פרטיים, אלא גם עבור התקנת המערכת בבניינים משותפים.
עסקים הבוחרים בהתקנת מערכת סולארית – ובשנים האחרונות יותר ויותר עסקים מקיימים את התנאי הזה – נהנים מהטבות שונות ליישום ההתקנה, אם כי אינם זכאים להטבה או לפטור ממס עבור ההכנסה השנתית הנובעת מהמערכות הסולאריות.
תשלום המס עבור גגות מסחריים או בלי שטח גבוה במיוחד, יתחיל מהטבת מס של 10% ועשוי להיות גבוה יותר, בהתאם לתקנות שהגדירה ראשית המיסים ועבור ההכנסה מהמערכת הסולארית בשנה הנוכחית.
אחוזי המיסוי שמשלמים על התקבולים מצריכת המערכות תלויים בכמה משתנים בולטים, לרבות גובה ההכנסה, המיקום בארץ של המערכת המותנת, גודל המערכת הסולארית ועוד.
שאלת הדיווח
האופן בו יש לדווח על ההכנסות ממערכות סולאריות, כאשר אינן משתייכות לקטגוריית הפטור כפי שציינו קודם, משתנה מאדם לאדם. בעיקר מתבוננים על המעמד החשבונאי שלו (שכיר, עוסק פטור, עוסק מורשה וכדומה) ועל רמת ההכנסה ממכירת החשמל המופק בצורה סולארית לחברת החשמל או לגורמים נוספים.
בין התנאים הנקודתיים לקבלת הטבת המס ולאופן הדיווח הנדרש, ניתן למנות:
- בעלי מערכת סולארית המותקנת על גבי גג פרטי או גגות משותפים – עבור הכנסות בגובה של עד 24,000 ש"ח, לאחר התיקון של השנים האחרונות, אין חובה להגיש דו"חות שנתיים או לנהל פנקסי חשבונות
- גגות גדלים מדי, כמו גם גגות מסחריים, אינם זכאים לפטור. עם זאת, הם צפויים לקבל הטבת מס המתחילה מגובה של 10% ועשויה להיות גבוהה יותר ולהגיע לגובה המירבי, בהתאם למשתנים שונים.
מסקנה: מדובר בצעד שמשתלם כלכלית
על פניו, עלות התקנת מערכות סולאריות כרוכה בתשלום גבוה שקשה לעמוד בו. אבל, וזה אבל גדול מאוד, אם מבצעים את התהליך על פי הספר (ובעיקר – על פי החוק), אתם צפויים לגרוף רווחים על ההשקה בצורה מרשימה במיוחד.
בדרך כלל ההתקנה מניבה רווח תוך פרק זמן של כשש עד שבע שנים ממוקד ההתקנה, תקופה בה המערכת אינה כרוכה כמעט בתשלומים שוטפים. משנה לשנה הרווח צפוי לעלות, ולהפוך את ההשקעה לאטרקטיבית הרבה יותר מבחינה כלכלית. ההנחות הניתנות עבור התקנת ותחזוקת המערכת, דוגמת הקלות ופטור ממס, תורמים לכך גם הם במידה לא מבוטלת.
לקריאה נוספת: