לקראת סוף 2020 הציג משרד האנרגיה תוכנית שאפתנית במיוחד. תוכנית זו מציגה דרך פעולה מפורטת, שנועדה להוליך את ישראל להתייעלות אנרגטית משמעותית ביותר. בתוכנית, ישנה התייחסות למגזרים שונים ולצעדים הנוגעים אליהם בטווח הבינוני של חמש שנים ובטווח הארוך יותר, של עשור. יישום התוכנית צפוי להתבצע בשיתוף פעולה בין משרדי הממשלה והחיסכון לכלל הציבור צפוי להיות ניכר בהיקפו.
מדידת יעילות אנרגטית לאומית
בעוד ניצול האנרגיה על ידי מגזרים שונים (כגון מגזר עסקי לעומת מגזר פרטי) זוכה להתייחסות, הוחלט במשרד האנרגיה להסתכל גם על יעילות אנרגטית לאומית. על פי יעדי התוכנית, כולנו נדרשים לשיפור בעצימות האנרגיה בכלל המשק. הרעיון הוא להתייחס לא רק למקורות אנרגיה שונים אלא לצד התשומות (השקעת אנרגיה) לעומת צד התפוקות (יצירת מוצרים, למשל). כלומר, במידה ובאותה השקעת אנרגיה יצליח המשק לשפר את התוצר הגולמי, זאת אומרת שצועדים לעבר יעילות אנרגטית גבוהה יותר. לצד זאת, התייעלות אנרגטית צריכה להביא בחשבון ייצור יותר אנרגיה ממקורות מתחדשים. כמו כן, אחת מיעדי התוכנית היא לעודד הורדה בצריכת האנרגיה, במקומות שבהם מתקיים בזבוז או שימוש לא יעיל באנרגיה.
המגזר היעיל והבלתי יעיל
על פי בדיקה של משרד האנרגיה ונתונים סטטיסטיים שונים, עולה כי בשנים האחרונות הצליח המגזר העסקי לבצע בצורה עצמאית צעדים של התייעלות אנרגטית. על אף שצריכת האנרגיה על ידי מגזר זה עלתה, התוצר עלה בצורה תלולה יותר. לעומת זאת, קצב הצריכה של אנרגיה על ידי הציבור הפרטי עלה בצורה הרבה יותר תלולה ביחס לגידול באוכלוסייה.
במגזר התחבורה צריכת האנרגיה עלתה מאוד בחמש שנים שנבדקו, אולם התפוקה (שמשרד האנרגיה מכנה "נסועה") עלתה בצורה יותר ניכרת. סביר להניח שצעדים לצמצום השימוש ברכבים פרטיים למשל על ידי הרכבת הקלה ואגרות הגודש ביחד עם מעבר לרכבים חשמליים, יביאו לשיפור ניכר.
צעדי התוכנית יחסכו מיליארדי שקלים
התוכנית הלאומית בנושא ההתייעלות האנרגטית אמורה לחסוך במהלך העשור הקרוב למשק מיליארדי שקלים בממוצע לשנה. על פי ההערכות של הכלכלנים, בעשור הנוכחי יחסכו מעל 80 מיליארד שקלים, במידה וצעדי התוכנית יוגשמו הלכה למעשה. בין הצעדים עליהם הוצהר:
- חיוב התחלות בנייה בבנייה ירוקה – אימוץ תקן בניה ירוקה בצורה רחבת היקף, לטובת חיסכון אנרגטי בכלל המשק ובמגזר הפרטי.
- שיפור אמצעי חימום מים – קליטת תקנות בנייה חדישות, לצורך הקמת מערכות יעילות לחימום מים בכל מבנה חדש ורב קומתי.
- מניעת בזבוז אנרגיה על ידי שימור – יישום תקנות לשימוש יעיל במקורות אנרגיה שונים, תוך שימוש בסקרים נרחבים ופרסום המלצות.
- התייעלות מקררים ומקפיאים – קליטת תקנות חדישות לגבי מתקני קירור יעילים יותר.
- ניהול אנרגטי חכם בתעשייה, כתנאי לעמידה בתקני איכות ISO.
- מעבר של רשויות מקומיות למציאות של אפס צריכת חשמל עודפת, על ידי התייעלות והקמת מתקני ייצור חשמל עצמאיים, באופן בר קיימא
על פי התוכנית, תושג התייעלות אנרגטית בהיקף של מעל 17 טרה וולט שעה בתוך כעשור. ייצור החשמל הסולארי צפוי להגיע למעל 3 טרה וולט שעה ובמקביל, הפחתה ניכרת של פליטת הפחמן. התוכנית מפרטת כיצד להשיג את המטרות, תוך שימוש בחינוך, שיפור האכיפה והקמת מערכות חכמות לתמיכה ביעדים.
מקורות:
תכנית לאומית להתייעלות באנרגיה (www.gov.il)
משרד האנרגיה מציג: התוכנית הלאומית המעודכנת להתייעלות באנרגיה והתמודדות עם משבר האקלים | משרד האנרגיה (www.gov.il)
אולי יעניין אותך גם:
שיכון ובינוי תקים מערכות סולאריות על גגות מסחריים
הידרופוניקה – כך מגדלים צמחים באופן אקולוגי
חקלאות אגרו-וולטאית: שיתוף פעולה של משרד החקלאות עם משרד האנרגיה