מה בסך הכל צמח צריך – פיסת אדמה, קצת מים, קצת דשן ולא יזיק גם מעט טיפוח. אבל למעשה, אם רוצים לגדל צמחים בצורה חדשנית ואקולוגית, אפשר בהחלט להוציא מן המשוואה את האדמה. הכירו את השיטה (ששכלל המוח היהודי) – הידרופוניקה. כך אפשר לגדל צמחים באופן אקולוגי הן למטרות נוי ובעיקר, למטרות צמחי מאכל.
הידרופוניקה, איך זה עובד?
חוקרים מסבירים כי למעשה צמחים לא חייבים לקלוט את מזונם מן האדמה. והאמת היא שמרבית החומרים המזינים עבור צמחים הם מסיסים (נמסים במים). על רגל אחת, זהו הבסיס של השיטה, מגדלים את הצמחים הרצויים בעזרת השקיה מבוקרת, שמכילה את כל החומרים המזינים בצורה מסיסה. זוהי דרך שאפשר לגדל בה גידולים לשימוש ביתי ומתאימה לא פחות גם לגידול תעשייתי, עם רווחיות כלכלית.
מדוע טוב לגדל גידולים חקלאיים ללא אדמה?
ישנן עדויות היסטוריות כי בקרב עמים קדומים רווחו שיטות גידול שהפיקו תנובה חקלאית עם מיעוט של אדמה ואפילו כמעט ללא קרקע זמינה. עם זאת, רק בעת המודרנית קיבל הנושא ביסוס מדעי מוצק. לשיטת הגידול הזאת, שיש אומרים כי תסייע בעתיד להתיישבות בירח או במאדים ואף בזמן המסע בחלל, ישנם יתרונות עצומים כבר בהווה. למשל:
ניתן לייעד שטחים עירוניים לחקלאות. לאור הצטמצמות השטחים הפנויים, ניתן לשלב גידולים הידרופוניים אפילו על גגות או בקירות של בניינים. במידת הצורך, ניתן אפילו לגדל ב"קומות". חשבו למשל שעל דונם שטח ניתן לגדל דונמים על גבי דונמים של תוצרת חקלאית מסוגים מגוונים.
- גידולים ללא זיהומים – על פי ההערכות, שלושים אחוז מהקרקעות במרבית המדינות כיום מזוהמות בגלל חומרים כימיים שונים, פסולת ממפעלים ודשנים חקלאיים. גידול ללא קרקע מאפשר לקבל תנובה חקלאית, פירות וירקות ללא שום קליטת מזהמים מהאדמה.
- חיסכון עצום במים – שלא תהיה טעות, בשיטה זו לא משתמשים בכמות מים ניכרת. כל צמח מקבל את המים הדרושים לו, אך יתר המים אינם הולכים לאיבוד. זוהי מערכת מבוקרת עם מינימום אידוי או אף ללא אידוי כלל. על פי ההערכות, החיסכון במים עולה על 60 ואף 70 אחוזים.
- גידול ללא מזיקים – גידול צמחים ללא מצע של אדמה מאפשר לחקלאים ולמגדלים ליצור סביבה מבוקרת, בלי חרקים ומחלות שפוגעות בתוצרת.
טכניקות גידול מגוונות
מומחים מסבירים כי פותחו עד כה כמה טכניקות שניתן ליישם לטובת גידולים הידרופוניים. הקו המאפיין את כל השיטות הללו הוא שמדובר במערכת סגורה, מבוקרת. טכניקה לדוגמא כוללת את הנחת השתילים על גבי מצע שמפעם לפעם מספיגים במים עם חומרי הזנה. טכניקה אחרת נעשית על גבי משטח צף. מעל המשטח הצף הצמחים שולחים שורשים לעבר המים המזינים. עוד טכניקה נעשית על ידי שימוש בצינורות מחוררים, שבהם זורמים מים וחומרי הזנה מסיסים.
חקלאות הידרופונית – עשו זאת בעצמכם
חקלאות הידרופונית שונה במובנים שונים מחקלאות מסורתית, אולם עם מעט לימוד והתנסות, למעשה כל אחד יכול להיות חקלאי הידרופוני בביתו שלו. בעזרת השיטה הזאת ניתן לגדל ירקות, תבלינים, צמחי תיבול ועוד. גם בארץ ניתן להזמין ערכות מוכנות, שמאפשרות ליצור סביבת גידול מסוג זה. מדריכים מקוונים שצצו כפטריות אחרי הגשם, זמינים לכל המעוניין להשתתף בגידול האקולוגי המלהיב שצפוי, יש אומרים, לשנות את העולם.
מקורות:
What is hydroponic farming? Why use hydroponics? (verticalroots.com)
5 Ways to Start Hydroponic Gardening (thespruce.com)
אולי יעניין אותך גם:
הכירו את מיזם מחזור האריזות החדש מבית תאגיד המחזור "תמיר"
מזגן היברידי – הפועל באמצעות אנרגיית השמש