מכה לבעלי מתקנים סולאריים בינוניים. מליאת רשות החשמל החליטה בישיבתה בסוף אוקטובר 2011 על ירידה מיידית בתעריף המוענק ליזמים עבור ייצור חשמל ממתקנים של מ-50 קילוואט ועד 5 מגה וואט ב-26%, מתעריף של 1.37 ש"ח לקוט"ש ל-1.07 ש"ח.
החדשות הטובות – ההחלטה חייבת לעבור אישור בשימוע ציבורי, והיא לא תהיה תקפה לגבי יזמים שכבר הגישו בקשה לקבלת התחייבות תעריף מרשות החשמל.
המדינה לא עומדת בתשלומים
גורמים מקצועיים במשרד האוצר קוראים כבר זמן רב להורדת תעריפי הייצור למתקנים סולאריים בגלל שהמדינה משלמת יותר מדי לטענתם על פחות מדי, ולאורך זמן לא תוכל לעמוד בהיקפי תשלומים כאלו ליזמים ובעלי מתקנים סולאריים.
ירידה של 26% בתעריפי החשמל הסולארי על מתקנים בינוניים היא בהחלט צעד משמעותי שאם יאושר סופית סביר מאוד להניח תהיינה לו השלכות מהותיות על הקמתם של מתקנים חדשים.
עם זאת, יש לזכור כי המדינה הציבה לעצמה יעד שאפתני של ייצור 10% מהחשמל שלה ממקורות אנרגיה מתחדשים עד שנת 2020, ונכון לסוף 2011 היקפי הייצור של מערכות חשמל סולארי בלבד אינם מגיעים אפילו ל-1% מסך הייצור והביקוש.
יתכן מאוד כי התעריפים המקוריים למתקנים הבינוניים ולמתקנים פוטו-וולטאיים אחרים נקבעו על סכום גבוה מדי מבחינת יכולת המדינה לעמוד בתשלומים, אך אין זה משנה את העובדה כי הפחתה של 26% בתעריף חייבת לגרור שינוי בכדאיות הכלכלית של הקמת מתקנים חדשים עבור חלק או כל היזמים.
כאמור, מדובר על הפחתה של 26% מתעריף הייצור המוענק למתקנים בינוניים בעלי הספק ייצור של 50 קילוואט ועד 5 מגה וואט, בכפוף לשימוע ציבורי ואינה רלבנטית למי שכבר הגיש בקשה להתחייבות תעריף.
עוד לא נוצלה מכסת הבקשות לייצור חשמל סולארי
בסוף 2009 פורסמו מכסות חדשות של 300 מגה וואט למתקנים פוטו-וולטאיים בינוניים. מאז ועד החלטת מליאת החשמל לגבי הפחתת התעריף למתקנים אלו ב-26% הוגשו בקשות לאישורי תעריף קבועים ו/או מותנים בהיקף של 92 מגה וואט בלבד. כך שהמכסה אפילו לא הגיעה לחצי מהפוטנציאל שלה, וייתכן כי השינוי כלפי מטה בתעריף המוענק ליזמים יגרום להאטה בהגשת בקשות חדשות א לעצירה מוחלטת של הנושא, דבר אשר יעמוד בסתירה מוחלטת ליעד הממשלתי לייצור אנרגיה מקורות מתחדשים.
רשות החשמל נימקה את החלטתה להוריד את תעריפי החשמל הסולארי למתקנים בינוניים בכך שמחירי הפאנלים הסולאריים ירדו במידה משמעותית בתקופה האחרונה, מה שמוזיל מאוד את הקמת התקנים ליזמים.
צוות מקצועי של רשות החשמל בדק וקבע כי עלותו של קוט"ש חשמל סולארי פוטו-וולטאי ירדה מרמה של 5,000$ לפני שנתיים לרמה של 3,700$ ב-2011. ירידה זו בעלויות הקמת המתקנים לצד שמירה על תעריף הייצור הקודם, גרמה לכך שהרווח של היזמים היה גבוה מהותית ממה שתוכנן בעת קביעת התעריפים. נתונים אלו דווקא מעודדים מבחינה כוללת למשק החשמל כי הם מראים כי עדיין תהיה כדאיות כלכלית בהשקעה במערכת סולארית והקמת מתקנים לייצור חשמל נקי וממקור מתחדש.
חיסכון מהותי לצרכני החשמל הסולארי
כמובן שיש צד נוסף לכך שתעריפי מתקנים לחשמל סולארי יופחתו מיידית ב-26%; צד צרכני החשמל שקונים את החשמל מהיזמים בעלי מתקני הייצור. רשות החשמל בחנה את הנושא והגיעה למסקנות כי הפחתת התעריף בשיעור זה תביא לחיסכון שנתי של 150 מיליון ש"ח ש"ח לצרכנים אלו, בראשן חברת החשמל כמובן, וחיסכון כולל על פני 20 שנה של 1.3 מיליארד ש"ח.
עם זאת, אי אפשר להתעלם מכך ששינוי כה קיצוני עשי בהחלט לגרום לאובדן עסקאות סגורות של יזמים סולאריים. בישראל הוקם עד היום רק מתקן אחד בהספק ייצור של 5 מגה וואט.