מציאת מקורות אנרגיה ברי קיימא, אמינים וכאלו שבאמת יאפשרו הפקת כמויות אנרגיה גדולות ובלתי מזהמות היא מטרה חשובה במיוחד לאנושות כולה.
עבור מדינת ישראל, האנרגיות המתחדשות חשובות מאוד מבחינה כלכלית (למרות תגליות הגז הגדולות), ומבחינה אסטרטגית של הפחתת התלות בייבוא של חומרי דלקים ממדינות זרות. גופי המחקר בישראל נחשבים מובילים במגוון תחומים, וגם בתחום זה ייתכן שתגיע בשלב מסוים פריצת דרך שנשמעת על פניו דמיונית – הפקת חשמל מהאוויר.
אוויר חם מייצר חשמל
הניסוי הישראלי החדש, שעשוי להיות אבן דרך משמעותית בהפקת אנרגיה, מוקם כעת, לקראת סוף 2011. הניסוי נעשה במרכז לאנרגיות מתחדשות, הפועל במסגרת "רותם תעשיות", שהינה חלק מהקריה למחקר גרעיני בדימונה (הכור הגרעיני בדימונה).
חברת רותם תעשיות משמשת כחלק הטכנולוגי והמחקרי של הקריה למחקר גרעיני. בנוסף לניסוי מעניין וחשוב זה, היא מנהלת שורה של מחקרים וניסויים לגבי אנרגיות ירוקות מתחדשות והיבטים טכנולוגיים אחרים.
הפיתוח הישראלי שיאפשר הפקת חשמל מהאוויר פועל על בסיס מתקן ניסוי שגובהו 35 מטר. בעוד שטורבינת רוח עושה שימוש מסוים בכוחו של האוויר (הרוח) לסיבוב הטורבינה ולייצור חשמל, הניסוי החדש פועל בגישה שונה לחלוטין. מהות השיטה היא לחמם את האוויר ולהשתמש באותו אוויר בטמפרטורה גבוהה יותר להפקת חשמל, זאת בניגוד לטכנולוגיות קיימות כבר העושות שימוש בחימום של שמנים תעשייתיים או מים לקיטור.
על מנת לחמם את האוויר נעזרים מנהלי הניסוי בשיטה תרמו-סולארית, כלומר ניצול קרני השמש ומיקודן ליצירת חום גבוה – כך שלא מחממים את האוויר באמצעים צורכי אנרגיה אחרים.
מתקן תרמו-סולארי חדשני
השיטה התרמו-סולארית להפקת חשמל עושה שימוש במאות ואלפי מראות מיוחדות העוקבות אחרי תנועת השמש, ממקדות את קרניה החזקות והחמות לנקודה מרכזית אחת שבה, באופן שגרתי ומסורתי, מחממים דוד מים, ענק שנעזר בחום הרב המופק בתהליך הנקי והטבעי הזה להפקת חשמל.
הניסוי החדש, שמטרתו היא הפקת חשמל מהאוויר, עושה שימוש במתקן תרמו-סולארי חדשני ושונה. מתקן זה הוא תוצר פיתוח משותף של מכון וייצמן למדע ושל חברת HelioFocus, שמפתחת ומייצרת פתרונות תרמו-סולאריים.
המתקן החדש אמור לנצל בצורה יעילה וטובה יותר את שטחי הקרקע עליהם הוא נמצא, וכאמור, אינו מצריך שימוש במים או שמנים שאותם מחממים. שטחו הכולל של מתקן הניסוי יהיה כ-5 דונם וגובהו יהיה 35 מטר, זאת כדי למקד אל קולט האוויר הממוקם בשיא הגובה את קרני השמש.
המתקן התרמו-סולארי כולל מראות מיוחדות על פני "צלחת" שקוטרה 30 מטרים, הקולטת את קרני השמש הפוגעים בה ושולחת אותם בצורה מרוכזת ומדויקת אל קולט האוויר. מחום השמש הטבעי הפוגע בקרקע מופק חום גבוה מאוד המתמקד במקום מסוים.
תנאים מצוינים לניסוי
בפועל, הניסוי שמטרתו בחינת פיתרון של הפקת חשמל מהאוויר, שייך למפתחי המתקן הייחודי, מכון וייצמן וחברת HelioFocus. חברת רותם תעשיות מקבוצת הקמ"ג מספקת עבור הניסוי את התשתיות ואת התנאים לקיומו, תנאים מצוינים שמוסיפים להיתכנותו של ניסוי הפקת חשמל מהאוויר זה.
מעבר לתנאי השטח עצמם להקמת המתקן בן חמשת הדונמים, רותם תעשיות מספקת לניסוי גם אמצעים למדוד את ביצועי המערכות, לביצוע אימות נתונים וטכנולוגיות, להדגים את התהליך לגורמים רלבנטיים ולשלב ניסויי אגירה של החשמל המופק בתהליך.
לצד המתקן להפקת חשמל מהאוויר, פועלים או יפעלו במתחם רותם תעשיות ניסויים מרתקים נוספים, כמו מתקן ניסוי של חברת ברייטסורס אנרג'י הישראלית, קולטים סולאריים פוטו-וולטאים מתקדמים ומערך ניסוי לפיתוח אצות שישמשו לייצור דלק.
עוד בישראל: החברה שזכתה במכרז להקמת מערכות סולאריות