חברת שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, חברה בת בבעלות מלאה של חברת שיכון ובינוי הציבורית השייכת לקבוצת אריסון שבשליטת אשת העסקים שרי אריסון, מיועדת להקים בנגב שני פרויקטים סולאריים חדשים בעלות התחלתית של 20 מיליון דולר (לפאנלים הסולאריים).
החברה חברה ליצרנית הפאנלים הסולאריים הסינית סאנטק לאספקת הפאנלים לטובת הפרויקט. הפרויקטים יוקמו על קרקעות בשטחי הקיבוצים שדה בוקר וחצרים.
אודות הפרויקטים המתוכננים
המתקן בשטח שדה בוקר יהיה מתקן ייצור פוטו-וולטאי שהמיועד לייצר הספק של 5 מגה-וואט חשמל. המתקן בחצרים יהיה אף הוא פוטו-וולטאי אך בהספק ייצור מעט גדול יותר של 6 מגה-וואט.
הפרויקטים מיועדים לקום על אדמות המשתייכות כיום לשטחי שני הקיבוצים ובאישור מלא של מנהל מקרקעי ישראל וכל גורמי התכנון הרלוונטיים. פרויקטים אלו מצטרפים לפרויקט בהספק של 6 מגה-וואט ששיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת מקימה באזור תמנע ואשר קיבל כבר אישורים לבנייה ותעריפי ייצור בראשית שנת 2012.
חברת שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת מוסיפה נופך ציוני וציורי לפרויקט הסולארי המתוכנן בשטחי שדה בוקר, בכך שהיא מזכירה את דברי ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון – שאף התגורר בשדה בוקר לאחר פרישתו מהחיים הפוליטיים והציבוריים – משנת 1956 שאנרגיה סולארית היא העתיד האנרגטי של ישראל בכלל והנגב בפרט.
לא ברור המודל הכלכלי של הפרויקטים מבחינת מימון, הסדרת מרכיב הקרקע (חכירה, שותפות עם הקיבוצים, שינוי ייעוד וכן הלאה) ותעריפי הייצור אותם תקבל בסופו של דבר החברה מרשות החשמל. אך הפרויקטים נמצאים כבר בשלבי התקדמות מעשיים כך שניתן לשער שכל הנושאים הללו נסגרו כבר והפרויקט מציג כדאיות כלכלית עבור החברה.
פאנלים סולאריים מהיצרנית הגדולה בעולם
חברת שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת חוברת כאמור בפרויקטים סולאריים אלו לחברת סאנטק הסינית. סאנטק נחשבת כיום ליצרנית המודולים הפוטו-וולטאיים (פאנלים סולאריים בלשון פשוטה יותר) הגדולה בעולם אחרי שהדיחה ממעד זה שחקניות אמריקאיות וגרמניות אחרות.
סאנטק היא ללא ספק אחד הגורמים המרכזיים לירידת המחירים בתחום הסולארי, בעיקר עקב הוזלות משמעותיות של הפאנלים הסולאריים. החברות הסיניות נכנסו לתחום בעוצמה גדולה, מכרו את הפאנלים במחירי היצף וכבשו נתחי שוק בכל העולם ובכל מגוון סוגי הפרויקטים.
היקף העלות של הפאנלים הסולאריים עבור שני הפרויקטים בשדה בוקר ובחצרים הוא כאמור 20 מיליון דולר, כאשר זו עיקר העלות בפרויקטים מסוג אלו, לצד העלות של מרכיב הקרקע כמובן (אשר בעסקה מסוג זה יכול להיות שולי עם החברה נכנסה לשותפות עם הקיבוצים כאשר אלו מספקים את הקרקע ושיכון ובינוי את ההון והניסיון).
אודות שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת
חברת שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת העומדת מאחורי שני הפרויקטים הסולאריים המתכוננים בשדה בוקר ובחצרים היא שחקנית משמעותית בתחום הסולארי בישראל ובעולם. החברה היא חברה בת בבעלות מלאה של קבוצת שיכון ובינוי מקבוצת אריסון וככזו מביאה עימה גב כלכלי איתן במיוחד ושדרה ניהולית מנוסה ועמוקה במיוחד.
החברה עוסקת בתחומי האנרגיה הסולארית הפוטו-וולטאית, אנרגיה סולארית תרמית (בתחנות תרמו-סולארית בעולם) וכמו כן החברה פועלת בתחום של ייצור חשמל "רגיל" דרך מודל היצרנים הפרטיים בישראל ובאמצעות חברות בנות שונות ופרויקטים שונים הקיימים כבר או מתכוננים לקום.
שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, ישירות או דרך חברות בנות למיניהן (דוגמת סולאריה הפעילה בתחום הסולארי בישראל) מקדמת, מנהלת ומתפעלת פרויקטים שונים של ייצור חשמל בישראל ובעולם, בעיקר באירופה במדינות כמו ספרד.
הגורם שהוביל את שני הפרויקטים בקיבוצי הנגב היה אמיר לוי, מי שמונה ביוני 2013 לראש אגף התקציבים במשרד האוצר לאחר שבעברו היה בכיר באגף התקציבים – כך שעד להקמת הפרויקטים לוי עצמו כבר לא יהיה בקבוצת שיכון ובינוי כמובן.