חברת כלל ביטוח נמצאת (נכון לאמצע שנת 2013) במשא ומתן מתקדם להשקעה ענקית של 250 מיליון ש"ח בפארקים סולאריים בגבות רצועת עזה ומצרים.
אם העסקה תצא לפועל, היא תהיה העסקה המשמעותית הראשונה שמבצע מנכ"ל כלל ביטוח החדש, איזי כהן שהגיע מאפריקה-ישראל.
עסקה כזו המערבת את כלל ביטוח וחשמל סולארי בהחלט עשויה להיות זריקת מרץ ועידוד לשוק הסולארי המקומי, שוק אשר חווה תסכולים ועיכובים רבים לאחר כמה שנים קצרות של פריחה. התסכול הזה של יזמים סולאריים נובע בעיקר מבעיות בהסדרה הממשלתית בנושא והורדת תעריפי הייצור.
מאז תחילת 2013 ניתן לשמוע על חברת כלל ביטוח בעיקר בהקשר לצרות הפיננסיות של חברת האם שלה, קבוצת אי. די. בי. שבשליטת איש העסקים נוחי דנקנר וכמו כן בהקשרים לתהליכי השינוי הארגוני שמבצע המנכ"ל איזי כהן מאז הגיעו לחברה (לאחר שבעבר כיהן גם כמנכ"ל חברת הביטוח מגדל). לכן חתימתה של עסקה סולארית רחבת היקף כזו מהווה מנוף חיובי מבחינת יח"צ עבור אחת מחברות הביטוח הגדולות במשק.
מהות העסקה המתגבשת
כלל ביטוח הגישה במאי 2013 הצעת רכישה לשני פארקים סולאריים בבעלות חברת סאנפאוור ישראל בסכום של כ-250 מיליון ש"ח.
שני הפארקים הסמוכים כוללים תחנות ייצור חשמל סולארי בהיקף כולל של 10 מגה-וואט, כך שמדובר על מתקני ייצור גדולים ומשמעותיים. הפארקים נמצאים באזור הגבול שבין רצועת עזה לבין מצרים.
יש לציין כי הרגולציה בישראל קובעת כי בפרויקט מסוג זה, לכלל ביטוח יהיה מותר להחזיק רק 49% מהון המניות של הפרויקט, כך שעם העסקה תושלם תצטרך חברת הביטוח להכניס שותפים שיחזיקו את יתרת 51% המניות – שותפים שכלל הנראה יהיו שורה של גופים פיננסיים שונים.
מבחינת כלל ביטוח והמנכ"ל איזי כהן, חשוב להדגיש כי עסקת הפארקים הסולאריים תתבצע באופן ישיר ועצמאי על ידי כלל ביטוח, ולא על ידי קרן נוי (בניהולו של פיני כהן) המתמחה בהשקעות בתשתיות ואשר משמשת בתור שותפה להשקעות אחרות עם קבוצת כלל ביטוח.
הפארקים עצמם נמצאים בשטח ישראל כמובן, על אדמת מנהל מקרקעי ישראל ובאזור עוטף עזה. הגודל הכולל של הפרויקט הינו כ-500 דונם.
לפרויקטים קיים כבר פתרון מימון שהושג על ידי הבעלים המקוריים, מימון של כ-290 מיליון שקל לכל מתקן ייצור מטעם בנק לאומי וקבוצת כלל עצמה.
הפארקים הסולאריים אינם פעילים עדיין, אך עד להשלמת העסקה הם צפויים להיות מושלמים ולהיות מחוברים לרשת החשמל הארצית של ישראל – הם אמורים לפעול לפחות 18 שנה.
האסטרטגיה ברכישה
עסקה כזו של כלל ביטוח וחשמל סולארי היא חלק מהגדלת תיק הנכסים הלא סחירים בתחומי התשתיות והנדל"ן, אסטרטגיה שנקבעה ע"י איזי כהן ומנהלי ההשקעות שהביא עימו מקבוצת אפריקה ישראל.
כלל ביטוח היא הגוף המוסדי היחיד שניגש למכרז לרכישת הפארקים הסולאריים, כאשר כוונתה היא לייצר מהמתקנים הכנסה שנתית של 55 מיליון שקל.
החזקה של מתקנים סולאריים כאלו מאפשרת לכלל לייצר תזרים שוטף מהנכס שבבעלותה, אם שיעור תשואה פנימי פוטנציאלי של 10%.
מוכרת פרויקט הפארקים הסולאריים
המוכרת המסתנת של פרויקט הפארקים הסולאריים לכלל ביטוח היא חברת סאנפאוור ישראל, חברה בת בבעלות מלאה של תאגיד סאנפאוור האמריקאי הפועל בשוק הסולארי הבינלאומי.
חברת סאנפאוור האמריקאית נסחרת באופן ציבורי בבורסה בארה"ב לפי שווי שוק של 1.5 מיליארד דולר, כך שמדובר על ענק סולארי לכל הדעות.
סאנפאוור ישראל הקימה כבר מערכות סולאריות בהיקף ייצור של כ-20 מגה-וואט. על פי פרסומים והערכות בענף הסולארי, סאנפאוור מבקשת למכור את הפרויקט בשל העלאת דמי החכירה שמנהל מקרקעי ישראל דורש עבור הקרקע ובשל הפחתת תעריפי הייצור של החשמל הסולארי למתקנים גדולים למחיר של כ-65 אגורות לקילו-וואט.
נטישת הפרויקט על ידי החברה התקבלה בתחילה בחששות כבדים ממצד תושבי האזור שקיוו ליצירת מקומות עבודה רבים מהפארקים הסולאריים, באזור עוטף עזה הנמצא במציאות כלכלית קשה באופן כמעט תמידי. כניסתה הצפויה של כלל ביטוח לתמונה בהחלט מחזירה תקווה לנושא וככל הנראה המשמעות היא הפעלה ארוכת טווח של הפארקים.