הקמת מערכות סולאריות להפקת חשמל היא אחת המגמות החשובות כיום בעולם האקולוגי, עם השלכות כלכליות וסביבתיות שיכולות להיות משמעותיות מאוד. העיקרון המרכזי כאן הוא שאנרגיית השמש האדירה הופכת לאנרגיית חשמל באמצעות מתקנים פוטו וולטאים הנבנים באופן ייעודי על גבי גגות המבנים, בשטחים פתוחים או אפילו על פני המים. הקמת המערכות הסולאריות מבטלת את התלות בחשמל המסורתי ועשויה לצמצם את העלויות הנדרשות עבור החשמל, כך שבטווח הרחוק זה עשוי להיות צעד כלכלי משתלם. כמו כן ניתן להפוך את החשמל למקור הכנסה, באמצעות מכירה של האנרגיה המופקת לחברת החשמל במחיר מובטח לפרק זמן של עשרים שנה.
הבעיה היא שההתחלות בתחום הזה אינן פשוטות, עם הוצאות בגובה של עשרות ומאות אלפי שקלים הנדרשות מהמקימים. בנק לאומי, המגדיר עצמו כ"בנק המוביל בתחום המימון הירוק במשק הישראלי", הודיע ב-2018 על כניסתו לשדה המשחק הלוהט. זאת בדמות פתרון מימון המיועד לעסקים המעוניינים להפוך להיות "ירוקים": הלוואות ייעודיות להקמת מערכות סולאריות לייצור חשמל סולארי.
להקמת מערכת סולארית דרוש תקציב גדול
קצרה היריעה מלפרט כאן על כל השלבים הנדרשים בדרך להקמת מערכות סולאריות , על כל שכן תחילת השימוש בהן. דבר אחד בטוח, עם זאת, והוא שמדובר בסכומי כסף גבוהים מאוד. במדינה כמו ישראל, בה רבים מהעסקים גם כך ניצבים בפני עלויות תפעול גבוהות המקשות עליהם להישאר עם הראש מעל המים, משימת ההקמה של התאים – עם כל היתרונות שלהם והחיסכון הכלכלי הפוטנציאלי לאחר מכן – היא מורכבת ולעיתים גם בלתי אפשרית.
באמצעות פתרונות מימון, דוגמת אלו שמציע בנק לאומי, ניתן להגדיל את הסיכויים לצליחת התהליך. ההלוואה מאפשרת גם לעסקים בעלי הון ראשוני מצומצם להקים את המערכות הסולאריות ומקלה על עמידה בתנאי התשלום לאורך התהליך.
ההכרזה: מימון פרויקטים סולאריים
במהלך שנת 2018 , הודיע בנק לאומי על כך שהוא מעניק הלוואות בתנאים מועדפים עבור בתי עסק החפצים בהתקנת של מערכות סולאריות על גגותיהם. התנאים הספציפיים דיברו על סכום מקסימלי של 500,000 שקלים, בפריסה תשלומים של עד שנה. עוד הציע הבנק אופציה לקבלת מימון מלא של עלות ההקמה (100%), במקרה שהמערכת המותקנת היא הראשונה שבחזקתו של בית העסק.
בראיון ל"דה מארקר", ציין ראש מערך העסקים הקטנים בבנק לאומי, דוד וקנין, כי מטרת המימון היא "לענות על צרכיהם של העסקים הקטנים המבקשים להצטרף למהפכת החשמל הירוק". וקנין הוסיף כי "תהליך מימון המערכת בנוי בצורה נוחה, הן לעסקים והן לחברת המתקינות. המימון יוענק ללקוחות שיעמדו בתנאים שקבע הבנק להלוואות אלה".
תנאי ההלוואה של בנק לאומי
מאז ההכרזה הראשונית של בנק לאומי על ההלוואה חלו כמה שינויים בתנאים שלה, אם כי המהות הבסיסית עדיין נשמרה. ההלוואה מיועדת יום לבעלי גגות מבנים או קרקעות עליהם קיימת אופציה טכנית לבנות את המתקן, כמו גם יזמים המעוניינים לשכור שטחים למטרות אלה. מסלולי המימון מיועדים להתקנת מתקנים פוטו וולטאים מסחריים – מתקני אנרגיה פוטו וולטאים קטנים של עד 50KW ומתקנים בינוניים של מעל KW50 – כאשר מסלול המימון הספציפי תלוי גם בהון העצמי, במצב הכלכלי של נוטל ההלוואה ובתנאים נוספים. מלבד הפתרונות בהתאמה האישית ידוע לנו גם על "הלוואה ירוקה", בריבית מועדפת, שמעניק בנק לאומי בשיתוף עם המרכז לטיפוח יזמות (מט"י) על מנת לקדם בעסק תהליכים אקולוגיים.
שימו לב שבנק לאומי מציע גם מסגרות של ייעוץ והכוונה בתחום. אלה כוללות ליווי אישי ומתן ייעוץ בשלבים השונים של התהליך, החל מהתכנון הראשוני ועד אשר המתקן הסולארי מותקן לו הלכה למעשה במקום הנבחר.
ראו גם: מימון בנקאי של מערכות סולאריות