השמירה על איכות הסביבה מחייבת את החברה בעולם להתקדם מבחינה טכנולוגית ולפתח אמצעים שיסייעו לחסוך אנרגיה ואף לייצר אנרגיה בחינם באמצעות חום השמש למשל.
מתקנים כמו תאורה סולארית או מכשירים קטנים העובדים על אנרגיה סולארית נמצאים בשימוש כבר שנים והם מוכרים לציבור. בדומה לאמצעים אלה, אנרגיית השמש מחממת את קולטי השמש בבתים רבים ומספקת מים חמים לרחצה בימים שטופי שמש. שיטה זו מאפשרת חיסכון גדול בחשמל וייצור אנרגיה נקייה יותר, שהיא מזיקה פחות לסביבה.
במבנים שבהם ישנם חלונות גדולים מאוד, בעיקר בנייני מסחר או משרדים, קיימות כמה בעיות שאיתן מתמודדים אדריכלים ומעצבי פנים רבים:
- תאורה – בשעות שבהן זורחת השמש נכנסת אמנם תאורה טבעית דרך החלונות, אולם לעיתים ישנה בעיה של שמש ישירה המפריעה ליושבי המשרדים ולכן מתקינים וילונות הצללה. התקנה של חלונות מזכוכית כהה יכולה להיות לעיתים בעייתית, כיוון שבימים מעוננים אין די אור בחדרי המבנה.
- ויסות טמפרטורה – בימים חמים חודר אור רב דרך חלונות הזכוכית והדבר גורר לחימום טבעי של החללים. שוכני המשרד נאלצים לקרר את החדרים באמצעות מיזוג אוויר על מנת לא לסבול מהחום.
- צריכת חשמל– פעולת החימום צורכת חשמל רב, וצריכתו מסתכמת בכמות משמעותית של כסף.
התקנת חלונות סולאריים נותנת מענה לשלושת האתגרים הללו. החלונות הסולאריים הינם אטומים יותר מזכוכית רגילה ולכן אינם מאפשרים חדירת שמש ישירה אל תוך חלל המשרד. בדומה לכך, פחות חום נכנס פנימה והצורך בקירור פוחת באופן משמעותי, ועמו גם צריכת האנרגיה.
טכנולוגיה סולארית מתקדמת
החלון הסולארי הראשון פותח על ידי החברה הישראלית פיתאגורס סולאר. החלונות המיוצרים בחברה זו משלבים סינון אופטימלי של קרני שמש יחד עם יכולת קליטה וניצול מרבי של האנרגיה.
יתרונם של החלונות של פיתאגורס סולאר הוא בכך שהם מאפשרים חדירה חופשית של קרינת אור מהרחוב, אך חוסמים חדירת קרני שמש ישירות אשר עשויות לסנוור וגם מחממות את החלל יתר על המידה. התקנת חלונות מסוג זה מאפשרת חיסכון משמעותי בחשמל המיועד לקירור בימות הקיץ.
לאחרונה סיימה חברת פיתאגורס סולאר להתקין עשרים חלונות סולאריים בבניין של הקואופרטיב Organic Valley העוסק בחקלאות אורגנית.
החברה השוכנת בוויסקונסין שבארצות הברית תומכת בשמירה על איכות הסביבה ומבחינתה, שימוש באנרגיה סולארית היא מעיין "דוגמה טובה" וסלילת הדרך לשימוש נרחב יותר באנרגיה סולארית בקרב חברות אחרות.
החלונות שהותקנו בבניין מאפשרים חדירת מספקת של אור במהלך היום, ללא הסנוור והחום הרב הנלווה אליו. החברה צופה חיסכון רב בחשמל, ובנוסף לכך, ייצור האנרגיה הסולארית שייצרו החלונות יביא לחיסכון ולשמירה על הסביבה.
סיום הפרויקט בבניין כה גדול בארצות הברית, שנמצא בבעלות התאגיד החקלאי הגדול ביותר שם, היה לגאווה לחברת פיתאגורס סולאר הישראלית.
הטכנולוגיה של החלונות החדשים איננה זהה לשיטת הפקת החשמל מפאנלים פוטו וולטאיים. פאנלים אלה נפוצים כעת מאוד והם כבר מוכרים היטב בענף הבניין.
חלון סולארי המפותח על ידי פיתאגורס סולאר מפיק אנרגיה דומה לזו שמייצר פאנל סולארי אחד. יתרונם העיקרי הוא בכך שהם לא רק מייצרים אנרגיה נקייה, אלא גם מאפשרים חדירה של אור רב לבניין והם מספיק שקופים בכדי לאפשר לצפות דרכם החוצה ללא קושי.
התקנת חלונות סולאריים הם רק חלק מחיפוש פתרונות טכנולוגיים לשיפור איכות הסביבה. קיימים פרויקטים לתכנון ניצול חוזר של מים ויצירת אנרגיה טבעית באמצעים זולים, אפילו במשקי הבית בישראל.
ראו גם: