הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים הולכת ונעשית זולה וזמינה יותר. במחיר שניתן היה להקים לפני שנים לא רבות מתקן סולארי אחד ויחיד ניתן כיום לממן הקמה של כמה מתקנים זהים. אולם הבעיה עם סוג זה של חשמל הינה התלות שלו במחזורי התאורה הטבעית – אור וחושך, יום ולילה. מסיבה זו, התחום רב המשמעות ביותר כיום איננו רק ייעול נוסף של מערכות סולאריות או הוזלת מחירן אלא קידום מהיר של תחום אגירת החשמל. לאחרונה, אכן נעשים צעדים חשובים בכיוון זה גם בארץ. הדבר מתבצע על ידי הסרת חסמים כפי שנסביר להלן.
המטרה – חשמל ירוק מסביב לשעון
מתקנים לאגירת אנרגיה נועדו להפוך את האנרגיה המתחדשת ליציבה יותר. כלומר, ברגע שמתקן סולארי, למשל, מסוגל לייצר יותר חשמל מכפי שנחוץ בשעות היום, ניתן יהיה להשתמש בעודפים גם בשעות הערב או הלילה. יש להזכיר כי בשעות אלה הביקוש לחשמל מגיע לעיתים לשיא וגם התעריף מזנק ביחס לתעריף בשעות השפל. במילים אחרות, מערכות של אגירת חשמל מאפשרות לספק ביקושים במחירים גבוהים יותר ומסביב לשעון.
הבעיה היא שתחום אגירת האנרגיה עדיין לא מתקדם מספיק ברמה טכנולוגית. מדובר במערכות יקרות יחסית וכאשר מוסיפים לכך עלויות הקמה, אגרות, מיסים וכיוצא בזה, מקבלים לא רק סרבול בירוקרטי אלא גם עיוות כלכלי. אלה בדיוק החסמים שמפריעים לפתח בקצב מואץ יותר, את האנרגיה המתחדשת בארץ. אך שורה של צעדים שהחלו להתרקם בימים אלה צפויים ליצור מציאות חדשה ונכונה יותר.
רשות מקרקעי ישראל מפחיתה עלויות
רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) היא הרשות העוסקת בהיבטים שונים של ניהול הקרקעות והזכויות על קרקעות במדינה. זוהי הרשות שדרכה צריכים לעבור כאשר רוצים לקבל זכויות פיתוח, לבצע העברה של זכויות ורישום זכויות על נכס כזה או אחר וכדומה. הרשות גובה תשלומים שונים ואגרות, דמי היתר ופיתוח וכיוצא בזה. כעת, בהחלטה תקדימית של רמ"י, הוחלט לפטור את היזמים, לפחות בחלק מהמקרים, מהתשלומים שניגבו עד כה עבור אלמנטים שונים בהקמת גגות סולאריים. כך, ניתן יהיה להקים מתקני אגירה המשולבים בפנלים סולאריים, תוך קיטון בירוקרטי וללא תוספת עלויות.
רשות החשמל מסירה חסמים
יושב ראש רשות החשמל הכריז לאחרונה כי הוחלט לנקוט צעדים שונים על מנת להאיץ הקמה של מתקנים סולאריים. זאת בכדי לעמוד ביעדים הממשלתיים. צעד נוסף שעליו הכריזו ברשות יאפשר עליה בתעריפי החשמל המשולמים עבור מתקנים שיודעים להפיק מעל 100 קילו וואט ושימת דגש על הסדרת הקמה של מתקנים דו שימושיים, הכוללים הפקת חשמל על גגות, מעל מאגרים וכדומה. החלטה תקדימית נוספת שעליה הוחלט ברשות החשמל הינה ניתוק הקשר ההכרחי בין מערכת אנרגיה מתחדשת לבין רשת החשמל הקיימת. כלומר, בעתיד הנראה לעין, יוכלו יזמים לבחור להקים רשתות חשמל נפרדות, המבוססות על אנרגיה מתחדשת, שלא תהינה מחויבות להזרים את החשמל אל מתקני חברת החשמל. הדבר יביא לגמישות רבה יותר, שיפור בכדאיות ויכולת לפיתוח מהיר יותר של משק החשמל הנקי ברחבי ישראל.
אולי יעניין אותך גם:
חקלאות אגרו-וולטאית: שיתוף פעולה של משרד החקלאות עם משרד האנרגיה