אם אתם מתלבטים או אם כבר החלטתם להקים מערכת חשמל סולארי על הגג שבבעלותכם, חשוב שתדעו כי לוחות סולאריים הם הליבה של כל מערכת חשמל סולארי. הלוחות מהווים את החלק שאחראי על קליטת אנרגיית השמש והפיכתה לחשמל. חשמל אותו תוכלו לקזז מחשבון החשמל הביתי שלכם, למכור לחברת החשמל ולהפוך להשקעה מניבה עבורכם.
מה הוא תהליך הפיכת החשמל באמצעות הלוחות הסולאריים ומי הם יצרני הלוחות הסולאריים המובילים כיום בעולם – תוכלו לקרוא כאן אצלנו וגם לקבל ייעוץ בדרך להפיכת אנרגייה ממקורות טבעיים.
ייצור לוחות סולאריים מתבצע בחברות גדולות בעולם, בעיקר בסין, כאשר בין יצרני הלוחות הסולאריים הגדולים והמובילים בעולם תמצאו את החברות הבאות:
www.suntech-power.com, סין
www.hanwha.com, דרום קוריאה
www.jinkosolar.com, סין
www.trinasolar.com , סין
www.gclsi.com , סין
בעת בחירת חברה לביצוע והתקנת לוחות סולאריים על הגג שברשותכם, כדאי לברר מי הוא היצרן ולהבין מדוע הוא נבחר עבורכם. השיקולים העיקריים הם ניצלות, הספק ומחיר.
לוחות סולאריים הם אותם לוחות שחורים שניתן לראות פרוסים בצורה מרשימה על גגות של רפתות, לולים, תחנות דלק, מבנים מסחריים וגם בתים פרטיים, התקנת מערכות סולאריות צוברת תאוצה בישראל בזכות תעריפים מיוחדים וכלכליים שהמדינה מעניקה לבעלי המערכות, הוזלה של אותם לוחות סולאריים שמהווים את החלק היקר ביותר במערכת, כניסת מקורות מימון לתחום וההבנה של רבים כי מדובר על מעשה אקולוגי מתבקש במצבנו כיום.
ייצור חשמל סולארי
לוחות סולאריים הם למעשה כלי הקיבול של רשתות גדולות של תאים סולאריים, כל תא ממיר את אנרגיית השמש לאנרגיה חשמלית ולמעשה מערכת סולארית מייצרת חשמל סולארי ממקור אנרגיה מתחדש, לא מזהם ובלתי תלותי. בגלל שתא סולארי בודד יכול להפיק כמות מוגבלת מאוד של חשמל סולארי בכל נקודת זמן, מערכות סולאריות כוללות מערכים גדולים של פאנלים סולאריים המחוברים יחד.
לוחות סולאריים מיישמים את האפקט הפוטו-וולטאי שמאפשר לייצר חשמל על ידי קליטת קרינת השמש, שימוש בפוטונים מקרינה זו והמרתם לחשמל בזרם ישר (DC) שניתן להמירו ולהשתמש בו לשימושים רבים.
לוח סולארי סיליקוני
רוב רובם של הלוחות הסולאריים המיוצרים ומשמשים כיום לייצור חשמל משתמשים בסיליקון גבישי על מנת לקלוט את אנרגיית השמש ולהמירה לחשמל. הסיליקון הוא חומר טבעי שקיים בשפע בטבע ובצורה גבישית הוא יכול לקלוט בצורה טובה את קרינת השמש, ישנם פאנלים סולאריים שבנויים עם גבישי סיליקון במבנה פשוט וחד-גבישי ויש כאלו שבנויים עם מבנה רב-גבישי שמאפשר ניצול טוב יותר של קרינת השמש.
לוחות סולאריים לא יכולים להפיק חשמל מכל טווח האור של קרינת השמש ולכן היקפים גדולים יחסית של אור השמש אובדים מבחינת ייצור חשמל למרות שהם פוגעים בלוחות ובתאים. כיום מפתחים טכנולוגיה שתאפשר ללוחות סולאריים לפרק את קרני האור לטווחי גלי אור נפרדים ובכך אולי להגביר את יעילותם בכ-50%.
כמו כן, ישנם לוחות סולאריים שאינם כוללים תאים סולאריים רגילים מסיליקון אלא בנויים בשיטה של תאי סרט-דק העשויים מסיליקון או קדמיום.
כמה חשמל ניתן לייצר
התחום של כמות החשמל שניתן לייצר באמצעות לוחות סולאריים הוא מורכב ותלוי בגורמים רבים. באופן כללי נהוג לחשב לגבי מערכות סולאריות ביתיות ומסחריות שמורכבות מלוחות סולאריים כי כל 10 מטרים רבועים מספקים קילו-וואט 1.6. כך שמערכת על גג של 150 מטר רבוע יכולה לספק 20-22 קוט"ש.
לצורך המחשה והערכה ראשונית ניתן לחשב לפי שטח גג ברוטו – כאשר חשוב לזכור כי על שטח הגג יש לפרוס את הלוחות הסולאריים במרווחים אשר יאפשרו גישה להתקנה ולשירות בהמשך התקופה:
נושא מהותי מבחינת כמות החשמל שניתן לייצר בעזרת לוחות סולאריים הוא נצילות הלוחות. נצילות זו מבטאת באחוזים את אופן השימוש של הקולטים באנרגיית השמש. במצב אופטימאלי לוח סולארי היה מפיק חשמל בנצילות שקרובה ל-100% מאור השמש שהוא קולט, אך המציאות מורכבת הרבה יותר וכיום אנו עומדים על רמת נצילות שניתן להעריך בקירוב של כ 20%. מידע נוסף על תחזית לתחום הסולארי המתפתח בקצב מואץ ניתן למצוא באתר.
ייצור לוחות סולאריים
בעבר הייצור היה בעיקר בארה"ב ובאירופה והיה יקר מאוד, כיום קווי ייצור רבים עבור לסין וגם קמו חברות סיניות שמוזילות את התחום כולו – והן לאו דווקא מספקות לוחות גרועים. היצרניות המובילות נחלקות לחברות אמריקאיות, אירופאיות, יפניות וסיניות. בכל מקרה, לוחות סולאריים מהווים את ליבה של המערכת הסולארית ואת החלק היקר ביותר בה ללא ספק.