החורף מגיע בכל שנה ומגלה לנו בכל פעם מחדש את החולשות של המבנה והגג. הנזילה יכולה להתגלות בכל שלב, ולעיתים לא נבחין בה עד שהיא גורמת לנזק של ממש בדמות סדקים, כתמי רטיבות, נזילה אקטיבית, עובש מתפתח וכן התנפחות של הקיר והתקרה. כשמבחינים בנזילה יש לפעול מהר כדי להפסיקה וגם אם מדובר על גשם פעיל שכן ככל שנמנע מלעשות זאת – הקירות והתקרה יסבלו מנזקים חמורים בהרבה ללא טיפול. אז כיצד פועלים במהירות לאיטום הגג בחורף, ומה ניתן לעשות כבר בחודשי הקיץ כדי לשמור על הגג מנזילות? התשובות בהמשך.
כיצד נמנע נזילות בחורף באיטום מידי?
זה יכול לקרות בכל שלב, ובדרך כלל נבחין בבעיית האיטום באמצע סופה או כאשר יורד גשם, אז נבחין בסימנים הראשונים לכך שקיימת נזילה מהגג אל תוך המבנה. כמו שתיארנו קודם, הסימנים לכך יכולים להיות רבים, אך לעיתים הם לא מעידים על חומרת המצב, לכן יש לפעול במהירות כדי להפחית את הנזקים הנגרמים מהמים החודרים אל התקרה ואל קירות המבנה.
במקרה של נזילה ניתן לפעול בכמה דרכים כדי לבצע את האיטום: באמצעות זפת, באמצעות יריעות ביטומניות ובאמצעות חומרים משחתיים ואקריליים שונים. מי שמעוניין לפעול במהירות ולהשיג תוצאות מהירות ישמח לגלות שיריעות ביטומניות יספקו את הנדרש. הן עשויות מביטומן ומסיבי פוליאסטר אותן מרתיחים באמצעות ברנר, וכשאלה צמודים זה לזה האיטום לגג מוחלט וניתן לעשות זאת גם "על רטוב", זאת אומרת גם כשהגשם בשיאו וגם כשהגג אינו יבש.
מניעת נזילות חורף כבר בעונת הקיץ – כיצד להיערך לעונה הגשומה מבעוד מועד?
בבניינים חדשים כמו ישנים ובבתים פרטיים, נזילה יכולה להתרחש בכל שלב. אנחנו יכולים לגלות אותה בהפתעה גמורה באמצע החורף וגם יש לנו האפשרות להתכונן מבעוד מועד ולבצע בדיקה מקצועית לגג כדי לבחון את אטימותו. בתקופה היבשה של הקיץ מומלץ מאוד לבחון את הנושא, שכן בתקופה זו ישנן יותר אפשרויות לאיטום מאשר בתקופה הרטובה.
ישנן כמה שיטות הנחשבות ליעילות במיוחד לאיטום והן:
איטום באמצעות זפת – זו אמנם שיטה מיושנת אך היא נחשבת ליעיל מאוד וגם זולה. היא יעילה פחות מהיריעות הביטומניות ויש צורך לתחזק אותה באופן קבוע, אך היא מצוינת במקרים של סדקים שכבר נוצרו בגג בשל רטיבות שכן היא חודרת לתוכם.
איטום ביריעות ביטומניות – השיטה הפופולרית ביותר כיום לאיטום וניתן ליישמן גם על גבי גגות להם יש איטום קודם של זפת או בטון בטקל. ניתן בעת הצורך לבצע תיקונים נקודתיים והיא אינה מצריכה צביעה או איטום נוספים או תחזוקה מעבר להתקנה הראשונית.
איטום בחומר ביטומני משחתי – חומר זה מתאים לתיקונים נקודתיים בכל אותן נקודות בהן לא ניתן להלחים את היריעות הביטומניות.
איטום בחומרים אקריליים – החומרים האקריליים נאחזים היטב בתשתיות בטון והם מתאימים לגגות עם משטחים קטנים. הם עמידים במיוחד למים ואין צורך להלבין אותם אחת לתקופה כדי לקבל את הבידוד הנדרש, שכן הם לבנים בצבעם המקורי.
איטום בחומרים פוליאוריטנים משחתיים – מדובר על חומר חדש יחסית שהשימוש בו מצומצם. הוא משמש לאזורים שיכולים להיות רטובים במיוחד ולכן מתאים גם לאיטום החורף.
בכל בחירה בחומר איטום בימי הקיץ, יש לקחת בחשבון את הצרכים של הבית בכל עונות השנה, וכמובן בחורף. רצוי להקדים תרופה למכה ולפעול לפני העונה הקרה כדי להבטיח שהבית לא יסבול מנזילות.