ישראל הייתה בעבר מחלוצות השימוש באנרגיה סולארית בעולם. כל זאת, בזכות השימוש הנרחב בדודי השמש שכולנו מכירים. עם זאת, במהלך השנים התמונה השתנתה מן הקצה אל הקצה. בעוד שמדינות רבות בעולם מרחיבות את השימוש באנרגיה סולארית, בישראל נדמה שהדברים מתקדמים בקצב איטי בהרבה.
למרבה הצער, יש כמה וכמה גורמים החוברים יחדיו בכדי לעכב את תחום האנרגיה הסולארית בישראל. הכרה ציבורית בכל אותם הגורמים תוכל לתרום רבות לשינוי המצב.
דרושים צעדים אופרטיביים
גורמים מקצועיים שבחנו את הנושא מעריכים שכיום נעשה בישראל שימוש באנרגיה סולארית להפקת שניים עד שלושה אחוזים מהיקף ייצור החשמל. עובדה זו מצערת במיוחד, שכן הדבר נעשה בניגוד למדיניותה המוצהרת של הממשלה שקבעה יעדים ברורים לשיפור. עד כה, אמור היה היקף החשמל המופק באמצעות מתקנים סולאריים להיות כפול מכך וגם היעד לשנים הקרובות לא נראה כקרוב להשגה.
אם לא יבוצעו שינויים משמעותיים, אם לא יוסרו חסמים שעליהם נעמוד בהמשך ואם לא ינקטו צעדים אופרטיביים – הסיכוי לשינוי של ממש נראה קלוש. הדברים אמורים במיוחד לאור הניסיון לקדם עוד יותר את השימוש בגז טבעי, תוך חוסר הקצאת משאבים לעידוד הפקת אנרגיה סולארית במתקנים ביתיים או מסחריים.
חסמים בירוקרטיים
על מנת ליצר אנרגיה סולארית נקיה ובלתי מזהמת לא צריך תנאים מיוחדים. מתקנים סולריים המיוצרים כיום יכולים בקלות להיות מותקנים על גבי גגות של בתים, על גבי גגות של מבנים עסקיים וציבוריים (מפעלים, חממות) או על גבי קרקעות פנויות.
החיסכון למי שיתקין פאנלים סולאריים ברור, שכן הוא חוסך הוצאות חשמל ולכאורה, אף יכול למכור עודפי ייצור לחברת החשמל. בפועל, חסמים שונים, ביורוקרטיים וגם אחרים הופכים את הצעד הזה למסורבל וסבוך ולעיתים – אפילו לבלתי משתלם.
על מנת להפוך ליצרן של חשמל סולארי לא מספיק הרצון להשקיע בהקמת מתקן מתאים. בנוסף, יש צורך לפנות לחברת החשמל, לעבוד בדיקות, להגיש תוכניות, לבצע שינויים והתאמות במקרים מסוימים. במקביל יש גם לפנות לרשות החשמל ועל פי רוב גם ישנו צורך לפנות לגוף מממן – חברת אשראי או בנק. כל זאת, מלבד פניה לחברה המייצרת מתקנים סולאריים. יתר על כן, בירוקרטיה מכבידה מטעם רשות המיסים רואה בייצור חשמל סולארי, גם בכמות קטנה ועל ידי משק בית שאיננו עסק, פעילות עסקית. הדבר גורר צורך בפתיחת תיק עוסק, התעסקות עם חשבוניות או קבלות, רישומים וסיבוכים ששכירים לא ששים להתמודד עימם.
מחברת החשמל מערימה קשיים
גם חברת החשמל מערימה קשיים לא מעטים על כל המבקש להקים מתקן סולארי ובכלל – על קידום העניין ברמה הלאומית. מכיוון שיצרני החשמל הסולאריים מהווים למעשה תחרות טבעית, קיים החשש מאובדן רווחים. בעבר, חברת החשמל נהגה לרכוש חשמל שהופק באמצעים סולאריים תמורת תשלום, אך כיום נהוג הסדר אחר שנקרא מונה נטו. בהסדר זה, החשמל הסולארי מיוצר לשימוש עצמי, כאשר עודפים שמוזרמים לרשת החשמל נצברים לזכות היצרן לשימוש עתידי בזמני של צריכת שיא. גם כאן מדובר בפעולה כדאית מבחינה פרטית וגם לאומית, אולם בשיטה זו קיים קושי לקבל מימון בנקאי לצורך הקמת המתקן הסולארי.
חוסר פעולה ממשלתי
הגורם המרכזי, ככל הנראה, שלא ממש מקדם את התפתחות תחום האנרגיה הסולארית בישראל הוא ממשלת ישראל. למרות שבמהלך השנים יצאו גורמי הממשלה בהכרזות על צעדים ואפילו על העברת תקציבים, בפועל לא תמיד ישנו כיסוי להבטחות. רק במידה ויקום הגורם שייקח על עצמו את קידום הנושא מבחינה לאומית, ניתן יהיה לראות שינוי של ממש, העברת תקציבים נאותה והסרת חסמים והתנגדויות מטעם גורמים בעלי שיקולים זרים.