חלם זה כאן? אם תשאלו גורמים במשרד האנרגיה וגורמים במשרד האוצר, אז התשובה היא, בהחלט כן. בעוד יד אחת של הממשלה רוצה לעודד את המעבר לאנרגיה מתחדשת, יד אחרת פועלת על מנת להוריד את הכדאיות. על רקע היעד השאפתני יש לומר, של הפקת שלושים אחוז חשמל מאנרגיה מתחדשת (בעיקר סולארית), עומד החשש מגזירה כלכלית אבסורדית. הסימנים מראים שההכנסות הנובעות מהפקת חשמל סולארי צפויות לרדת ב-9 אחוזים.
ברוכה הבאה – תחנת כוח סולארית עצומה
גורמים ציבוריים ובהם רשות מקרקעי החשמל, משרד האוצר, רשות החשמל ומשרד האנרגיה הוציאו לא מזמן הודעה משמחת. לשון ההודעה הלקונית בישרה כי בדרום הארץ מתוכננת לקום תחנת כוח ירוקה מסוג שטרם נראה כמוה בישראל. המדובר בתחנה סולארית גדולה במיוחד, שנועדה להעניק רוח גבית למשאלת הממשלה להגדיל בצורה דרמטית את ייצור האנרגיה המתחדשת בישראל.
עוד בימיו של שר האוצר הקודם, הוחלט להכפיל את היעד להפקת חשמל ממקורות מתחדשים. שר האוצר הספיק לציין בקדנציה הקודמת כי עשרות מיליארדי שקלים יושקעו בענף המתפתח. מעתה אמרו פחם – אאוט, פאנלים סולאריים – אין. דוח מקצועי שעסק בנושא קבע כי בטווח הארוך, המדינה תוכל לחסוך בזכות המהלך כשמונה מיליארד ₪ בשנה.
מהפך ושמו אגירת אנרגיה
בעיה מרכזית המאפיינת את כל מתקני הייצור הסולאריים, בין אם מדובר במתקן ביתי קטן ובין אם מדובר בתחנת כוח עצומה, נובעת משעות החושך. צריכת החשמל הביתי מגיעה לשיאים בשעות הערב, כאשר אור השמש איננו זמין. מכיוון שכך, נחוץ לשלב מענה מתקדם טכנולוגית שנקרא אגירת אנרגיה. נדרש פתרון, מעין מצבר עצום או סוללה או כל פתרון טכנולוגי אחר, שיאפשר לאגור חשמל סולארי ולהזרים אותו לצרכנים גם כאשר השמש אינה זמינה. ואכן, זה בדיוק התכנון לגבי תחנת הכוח הסולארית החדישה.
התחנה, המתוכננת להשתרע על פני שטח של שלושת אלפים דונם והיא תשלב מתקני אגירת אנרגיה. ככל הנראה, ייעשה שימוש בסוללות מתקדמות על מנת לתת מענה לצרכנים, בשעות שיא הביקוש שחלות בלילה. לאור היום, עודפי חשמל יוזרמו לרשת של סוללות. בשעות הערב, יזרימו הסוללות את החשמל לרשת החשמל. כך, תוכל התחנה הזאת ואחרות שיוקמו בהמשך, להחליף בצורה אמיתית את התחנות המזהמות. אבל עם כל הבשורות הטובות, מגיעה הבשורה החמוצה – הכנסות הציבור מהפקת אנרגיה סולארית צפויות לרדת.
חלם זה כאן – זו המציאות
קובעי המדיניות יכולים לנפנף בתחזיות של ייצור 30 אחוז מצרכי החשמל מאנרגיה מתחדשת, אולם צריך לשים לב למספרים. על פי קביעת מבקר המדינה, בשלב זה ישראל נמצאת בפיגור עצום בלוחות הזמנים. בשלב זה, רק מחצית מהכמות של חשמל סולארי מיוצר, ביחס לתוכניות. רעיונות שעלו, להקים מתקנים סולאריים במוסדות חינוך, תקועים בשלב הבירוקרטי. החלטה להקים פנלים במבנים המשמשים את הממשלה התקבלה, אך טרם יושמה. מומחי הסוכנות הבין לאומית לאנרגיה קבעו כי פוטנציאל הפקת האנרגיה המתחדשת בישראל הוא אחד מהגבוהים בעולם. יחד עם זאת, אנו נמצאים בפיגור עצום ביחס למדינות אחרות באירופה ומחוצה לה.
וכראוי למדינת חלם שלא מממשת את הפוטנציאל, האזרח הקטן צפוי לשלם פעמיים. גם חשמל המופק בדרך מזהמת וגם הכנסות מקוצצות, מייצור סולארי פרטי. על פי החלטות ממשלתיות, כמות החשמל שניתן יהיה לייצר בהסתמך על פאנלים סולאריים מהשוק הפרטי תקטן ב-50 אחוזים. התעריף המשולם עבור ייצור חשמל סולארי יורד בקרוב ל-10 אחוזים לכל קילו וואט שעה. גם כדאיות התקנת מערכת סולארית בעסקים צפויה לרדת שכן הם סופגים ירידה בהכנות לצד המגבלות על הקמת שטחי פאנלים סולאריים.